1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. CHP’den Albayrak’a: Doğalgazı ucuzlatın

CHP’den Albayrak’a: Doğalgazı ucuzlatın

Enerji Günlüğü - CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın yılbaşından bu yana sürekli doğalgazda indirim sözü vermesine...

CHP’den Albayrak’a: Doğalgazı ucuzlatın

Enerji Günlüğü - CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın yılbaşından bu yana sürekli doğalgazda indirim sözü vermesine rağmen bunun gerçekleşmediğini belirterek “Tutamayacağınız sözü niye verdiniz” dedi. Akın, doğalgazdan Özel Tüketim Vergisi’nin kaldırılmasını KDV’nin de yüzde 1’e indirilmesini istedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin ithal ettiği doğalgazın fiyatının, uluslararası ham petrol ve petrol ürünlerinin fiyatlarına endeksli formüllerle belirlendiğini kaydetti. Akın, “Buda şu anlama gelir; Uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatları arttığında doğalgazın ithalat fiyatı da artar düştüğünde de düşer. Bu durumda, yani fiyatlar düştüğünde  doğal olarak iç piyasada da doğal gaz fiyatlarının düşmesi gerekir” dedi. Ahmet Akın, uluslararası piyasalarda bir ara 120 doların üzerine çıkan doğalgaz fiyatlarının son yıllarda 30 dolara kadar düşüp uzunca bir süre 40-50 dolar arasında seyrettiğini hatırlattı. Bugün içinse petrolün varil fiyatının 46-47 dolar aralığında hareket ettiğini anlatan Ahmet Akın “Yani doğalgaz ithal fiyatı uzun bir süredir büyük oranda düşmüş durumda. Doğal olarak halkımız da tükettiği doğalgazın fiyatının düşmesini bekliyor. Ama öyle olmuyor. İthal fiyatındaki bu olağanüstü düşüşler halkımıza yansıtılmıyor. Düşük fiyata alınan doğalgaz halkımıza çok yüksek fiyatlara satılıyor. Aslında doğalgaz fiyatlarındaki indirim bir ara  hükümetin de gündemine geldi. Bu konuda açıklamalar yapıldı. Fiyatlar düşürülecek denildi. Ama bir şey çıkmadı” diye konuştu.

İNDİRİM SÖZÜ VERİLMİŞTİ

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın ilk olarak 27 Ocak 2016 günü katıldığı bir canlı yayın programında doğalgaz fiyatlarında enerji fiyatlarındaki düşmeye bağlı olarak bir indirim yapacaklarını belirterek, bu amaçla bir çalışma yaptıklarını açıkladığını söyledi. Akın şöyle devam etti:

“Bekledik. Takip eden günlerde bir indirim olacağını düşündük. Ama hiç bir gelişme olmadı. 2 Şubat 2016 günü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak Sn. Cumhurbaşkanı ile birlikte bir ziyaret gerçekleştirdiği Şili’den açıklamalar yaptı. O günlerde hatırlanacağı gibi İran doğal gazı ile ilgili açılan Tahkim Davası Türkiye lehine sonuçlanmış ve İran’dan alınan doğalgazın fiyatının düşürülmesine karar verilmişti. Bakan, bu indirimin en kısa sürede halkımıza yansıtılacağını ve bu amaçla bir çalışma yapıldığını söyledi. Ondan sonra yine beklemeye başladık. Halkımız kısa bir zaman içerisinde doğalgaz fiyatlarının düşeceğini haklı olarak bekledi ama maalesef olmadı. Doğalgaz halkımıza yüksek  fiyattan satılmaya devam edildi. Yine Şubat ayında Plan ve Bütçe Komisyonunda Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığının bütçesinin görüşülmesi sırasında Sn. Bakan 1000 m3 doğalgazın ithal fiyatının 500 küsur dolardan 200-300 dolar seviyesine gerilediğini, İran doğalgazı konusunda tahkimde alınan karar gereği doğalgazda bir indirim yapılacağını açıkladı. Yine bir gelişme olmadı. Herhangi bir indirim yapılmadı. Halkımıza yüksek fiyattan satış devam etti. Aradan epey bir zaman geçti, 25 temmuz 2016, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak yine bir canlı yayın programında kış gelmeden doğalgaz fiyatlarına indirim yapılacağını açıkladı. Aradan bu kadar zaman geçti ama yine bir gelişme yok.”

NİYE TUTAMAYACAĞINIZ SÖZÜ VERDİNİZ?

Bakan Berat Albayrak’ın, doğalgaz fiyatlarında indirimin ne zaman yapılacağına ilişkin soru önergesine birkaç gün önce yanıt verdiğini kaydeden CHP Milletvekili Ahmet Akın, “Verdiği yanıtta bir sürü gerekçe sıralamış ama bir indirimden söz etmemiştir. Özetle doğalgazda bir indirim yapılmayacağını Sn. Bakan soru önergemize verdiği yanıtta bir şekilde itiraf etmiştir. Sonuçta geldiğimiz nokta maalesef bu. Madem bir indirim yapmayacaktınız, neden defalarca kamuoyunun önüne çıkıp indirim yapacağız diye tutamayacağınız sözü verdiniz? Bir devlet adamının en önemli özelliğinin tutarlılık olması gerekmez mi? Bu tutarsızlığınızın nedeni nedir? Ucuza aldığınız doğalgazı neden halkımıza çok pahalıya satıyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

İNDİRİM BOTAŞ’A DEĞİL HALKA YARASIN

Cumhuriyet Halk Partisi olarak verilen sözlerin takipçisi olduklarını vurgulayan Ahmet Akın, “Kim ne söz verdiyse yerine getirmesini istiyoruz ve bekliyoruz. Bu halkla kimsenin dalga geçmesine, onları oyalamasına izin veremeyiz. Burası ciddi bir ülke ve ciddi olarak yönetilmesi gerekir. Buradan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanına sesleniyorum. Defalarca açıkladığın gibi doğalgaz indirimini gerçekleştir. Havalar soğumaya başladı ve soğuk kış günlerinde yoksul halkımızın cebini boşaltan yersiz yüksek fiyat uygulamasından vazgeç. Düşen enerji fiyatları size bu fırsatı vermiştir ve sizler de uzun bir süredir bu fırsatı BOTAŞ’ın lehine kullandınız. Yeter artık. Biraz da düşen fiyatlardan halkımız yararlansın” ifadelerini kullandı.

DOĞALGAZDAN ÖTV ALINMASIN

Isınmanın insanların en temel gereksinimlerinden biri olduğuna işaret eden Ahmet Akın şunları söyledi:

“KDV oranın da ona göre olması gerekmez mi? Diğer temel ihtiyaçlarda olduğu gibi %1 olması doğru olan değil mi? Ama öyle olmuyor. Doğalgazdan %18 oranında KDV alınıyor. Yetmiyor ÖTV alınıyor. ÖTV’nin de KDV’si alınıyor. O da yetmiyor Sistem Kullanım Bedeli adı altında başka bir para alınıyor. Toplamına baktığımızda doğal gaz fiyatının %25’e yakın bir miktarının yine vergi ve başka şeylerden oluştuğunu görüyoruz. Şimdi yazık değil mi bu halka. Doğal gazı hem çok yüksek fiyattan satıyorsunuz, bir de insafsızca vergi alıyorsunuz. Halkımızın ısınma amaçlı tükettiği doğalgazdan alınan ÖTV’nin kaldırılması, KDV’nin de yüzde 1’e düşürülmesi bir zorunluluktur ve soğuk kış ayları gelmeden hükümet üzerine düşeni derhal yapmalı ve halkımızı bu yükten kurtarmalıdır.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler