1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. CHP’den doğalgazda KDV kaldırılsın teklifi

CHP’den doğalgazda KDV kaldırılsın teklifi

Enerji Günlüğü – CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, doğalgazdan alınan KDV’nin kaldırılmasını içeren kanun teklifinde bulundu.CHP İstanbul...

CHP’den doğalgazda KDV kaldırılsın teklifi

Enerji Günlüğü – CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, doğalgazdan alınan KDV’nin kaldırılmasını içeren kanun teklifinde bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Katma Değer Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılması için verdiği kanun teklifi ile doğalgazdan alınan KDV’nin kaldırılmasını talep etti.

Tanal yaptığı açıklamada, bu teklifinin kabul edilmesi durumunda Türkiye’de yaşayan vatandaşların doğalgazdan alınan KDV’yi ödemekten kurtulmuş olacağını belirtti.

Kanun teklifinin gerekçesi şu şekilde açıklandı:

"Fosil yakıtlar grubundan hidrokarbon esaslı doğalgaz, yeraltında gözenekli kayaların boşluklarına sıkışmış olarak ya da petrol yataklarının üzerinde gaz halinde büyük hacimler şeklinde bulunur. Doğalgaz %95 metan, az miktarda etan, propan atom, bütan ve karbondioksitten oluşan renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gazdır. Kimyasal yapısının basit olması nedeniyle yanma işlemi kolaydır ve tam yanma gerçekleşir. Dolayısıyla duman, is, kurum ve kül oluşturmaz. Yanması en kolay ayarlanabilen ve yanma verimliliği en yüksek olan yakıttır. Bu özelliği kullanım kolaylığı ve ekonomisi sağlar. Karbon içeriğinin düşük olması nedeniyle atmosferde sera etkisi oluşturan ve insan sağlığı bakımından zehirleyici olan karbondioksit gazı emisyonu, katı yakıtlara göre 1/3 ve sıvı yakıtlara göre ½ oranındadır.

Dünyada, özellikle Avrupa piyasasında doğalgazın önemi gittikçe artmaktadır. Bunun çeşitli nedenleri var ama bunlardan en önemlisi, doğalgazın diğer tüm yakıtlara nazaran daha fazla çevre dostu olması ile birlikte doğalgaz haricindeki birçok enerji kaynağının rezervlerinin geleceğe yönelik kaygılar oluşturmasıdır. Bütün bu sebepler neticesinde bugün Türkiye’de de doğalgaza yönelim eğilimi bulunmaktadır. Özellikle büyük şehirlerin çoğu evinde artık yakıt olarak doğalgaz kullanıldığı aşikârdır. Kış aylarında vatandaşların ısınma ihtiyacına karşılık doğalgaz zorunlu bir ihtiyaçtır. Doğalgazın temel bir ihtiyaç olmasından hareketle fiyatı üzerindeki yüzde 18'lik KDV'nin kaldırılması gerekmektedir. Tanal’ın bu teklifi kabul edilirse Türkiye’de yaşayan vatandaşlar doğalgazdan alınan KDV’yi ödemekten kurtulmuş olacaklar."

Önceki ve Sonraki Haberler