1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. CHP’li Susam: Elektrik fiyatında önemli bir düşüş olmaz

CHP’li Susam: Elektrik fiyatında önemli bir düşüş olmaz

Enerji Günlüğü - Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi Mehmet Ali Susam,üç...

CHP’li Susam: Elektrik fiyatında önemli bir düşüş olmaz

Enerji Günlüğü - Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi Mehmet Ali Susam,üç haftadır komisyon gündeminde görüşülen Elektrik Piyasası Kanunu’nu değerlendirdi. Son günlerde kanunun elektrik fiyatlarının yüzde 15 ucuzlayacağı yönündeki ifadelerin toplumu yanılttığını ifade eden Susam, sözlerine şöyle devam etti: “Yılda 25 bin kilovat üstünde elektrik tüketen işyerleri serbest tüketici olabiliyor ve özel dağıtım şirketlerinden pazarlık usulüyle yüzde 15′e kadar daha uygun fiyata elektrik enerjisi bulabiliyor. Şimdi bu limit 5 bin kilovata indirildi ve işyeri olma şartı kaldırıldı. Bakanlık bu durumu herkes yüzde 15 daha ucuza elektrik satın alacakmış gibi duyuruyor. Oysa evdeki tüketim hacmi artmayacağı için fiyatta önemli bir düşüş olmaz.”

70 ÖNERGE

Kanunun görüşmeleri süresince 70 üzerinde önerge vererek kanunu tüketiciler ve sanayiciler için daha uygun hale getirmeyi amaçladıklarını anlatan Susam, şöyle konuştu: “Enerji fiyatının ucuzlaması son derece önemsediğimiz bir konudur. Bu nedenle yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayalı üretim tesislerinin kurulması ve desteklenmesini de içeren çok sayıda önergemiz oldu. Sayaç okuma bedeli, iletim ek ücreti ve TRT payı gibi haksız uygulamaların elektrik faturasından kaldırılmasını istedik ama iktidar partisine mensup komisyon üyeleri önergelerimize ret oyu verdi. Komisyondaki mücadelemiz sürecek.”

Kanunun en önemli olumlu yanının yenilenebilir enerjiye dayalı üretim tesislerinde lisans sınırının yükseltilmesi olduğunu anlatan Susam, şunları söyledi: “Uzun süredir dile getirdiğimiz, çeşitli yöntemlerle Meclis gündeminde tutmaya çalıştığımız bir konuydu. Rüzgar, güneş ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim yapan tesislerde lisans sınırı 1 megavata çıkarttık. Dünyada teknolojinin gelişmesiyle zaten bunun altında rüzgar türbini de bulunamıyordu” Susam, limitin yükselmesiyle vatandaşın kendi enerjisini üretmede daha istekli olacağına inandığını söyledi. Susam, elektrik sayaçlarının bedava değiştirileceği yönünde yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığına dikkat çekti.

Önceki ve Sonraki Haberler