1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. CHP`li Tanrıkulu Erdoğan`a nükleeri sordu

CHP`li Tanrıkulu Erdoğan`a nükleeri sordu

Enerji Günlüğü - CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, “Sinop’ta inşa edilecek nükleer santral ihalesine...

CHP`li Tanrıkulu Erdoğan`a nükleeri sordu

Enerji Günlüğü - CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, “Sinop’ta inşa edilecek nükleer santral ihalesine kaç firma teklif vermiştir?” diye sordu. 

Sezgin Tanrıkulu, nükleer konusunda Başbakan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi sundu. Tanrıkulu'nun soru önergesinde cevap istediği sorular şunlar:

- Sinop’ta inşa edilecek nükleer santral ihalesine kaç firma teklif vermiştir?

- İhale 22 milyar dolarla Japon Mitsubishi firması ile Fransız Areva firmalarının oluşturduğu konsorsiyuma verilmiş olmasına rağmen 4 adet 1150 megavat (MW) kapasiteli orta güç Atmea tipi reaktörün dünyada ilk kez Türkiye’de kurulacağı başka bir deyişle Türkiye’nin bu tip bir reaktör için test alanı olacağı iddiası doğru mudur?

- İhaleye konu olan reaktörün daha ucuza yapılabilmesi ile ilgili olarak hükümetiniz tarafından hangi uluslararası firmalarla görüşmeler yapılmıştır?

- Japonya Fukuşima’da yaşanan nükleer reaktör felaketinden sonra teknoloji olarak Japonya tarafından kurulacak Türkiye’deki nükleer reaktörün güvenliği büyük bir risk oluşturacağı ortada iken neden çok kapsamlı bir Türk Bilim Adamları heyeti oluşturularak daha az maliyetli ve güvenlik riski hemen hemen bulunmayan projelerin oluşturulması yoluna gidilmemiştir?

- Kanadalı CANDU adlı bir firma ile hükümetiniz tarafından Sinop’ta inşa edilmesi düşünülen nükleer santral ihalesi için bir müzakere gerçekleşmiş midir?

- Kanadalı CANDU firmasının aynı nükleer santral ihalesi için 20 milyar dolar teklif verdiği doğru mudur? Eğer öyle ise ihale neden 2 milyar dolar fazla maliyet ile Japon firmasına verilmiştir? 

100 KİŞİLİK NÜKLEER EĞİTİM PROGRAMI İÇİN 5440 BAŞVURU YAPILDI

Önceki ve Sonraki Haberler