1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Cide HES için yeniden ÇED süreci başladı

Cide HES için yeniden ÇED süreci başladı

Enerji Günlüğü - Orya Enerji, Kastamonu'da Küre Dağları Milli Parkı’nı besleyen Loç Vadisi-Devrekani Çayı üzerinde kurmayı planladığı Cide HES...

Cide HES için yeniden ÇED süreci başladı

Enerji Günlüğü - Orya Enerji, Kastamonu'da Küre Dağları Milli Parkı’nı besleyen Loç Vadisi-Devrekani Çayı üzerinde kurmayı planladığı Cide HES için yeniden ÇED Raporu hazırladı. Daha önceki raporu Danıştay iptal etmişti.

Orya Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Kastamonu İli, Cide İlçesi sınırları içerisinde, Devrekani Çayı üzerinde, Cide Regülatörü ve  Hidroelektrik Santrali  Projesi'nin ( 22,131 MWm - 21,252 MWe) hayata geçirilmesi için yeniden ÇED Süreci başlatıldı. Bölgede yaşayan yurttaşların ikinci kez açtıkları iptal davasını sonuçlandıran Danıştay, 2009’da onaylanan Cide HES’in ÇED raporunu geçersiz saymıştı.

106.237.706 lira bedelli Cide HES projesi kapsamında  Devrekani Çayı üzerinde 84,90 m. talveg kotunda inşa edilecek 35,5 m. yüksekliğindeki Cide Regülatörüne çevrilecek sular, 3,55 m. çapında dairesel kesitli 4.300 m. 2 adet çelik boru (tamamı gömülü) ile yükleme havuzuna iletilecek. Yükleme havuzuna gelen sular buradan 3,550 m. çapında 272 m. uzunluğunda cebri boru ile 21,5 MW kurulu gücündeki HES’e iletilecek.

Proje kapsamında inşaat aşamasında 200 kişi ve işletme aşamasında 15 kişi çalışacak. Proje alanına ulaşım için toplam 5726,8 m yeni yollar yapılacak.

BÖLGE HALKI MÜCADELE GEÇMİŞİ

Orya Enerji, daha önce “protesto” eylemlerine katılan Cideliler için suç duyurusunda bulunmuş, 117 Cideliye yapımı yavaşlatmak ve karşı çıkmak nedeniyle “dava” açılmıştı.

WWF-Türkiye’nin savına göre, Kastamonu Bölge İdare Mahkemesi ve Danıştay’a yapılan “itiraz”ları ve dava sürecini beklemeyen Orya Enerji, bölgede en az 8 bin ağaç kesti. Ayrıca köy merasına şantiye kurmaya çalıştı ve meraya beton döktü.

2011’de Kastamonu Bölge İdare Mahkemesi, “geri dönülmesi mümkün olmayan tahribatlar yapıldığı” gerekçesiyle, yapımın yürütmesini durdurdu. Ancak ,Danıştay’ın bu kararı bozmasıyla HES çalışması yeniden başlamıştı.

DANIŞTAY CİDE HES'E DUR DEDİ

Önceki ve Sonraki Haberler