1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Çiftlik evine, villaya özel yerli rüzgâr türbini

Çiftlik evine, villaya özel yerli rüzgâr türbini

Enerji Günlüğü - Türkiye'de, devlet desteğiyle, bağ ve çiftlik evleri ile benzin istasyonu ve küçük ölçekli pansiyon tarzı işletmelerin ihtiyacını...

Çiftlik evine, villaya özel yerli rüzgâr türbini

Enerji Günlüğü - Türkiye'de, devlet desteğiyle, bağ ve çiftlik evleri ile benzin istasyonu ve küçük ölçekli pansiyon tarzı işletmelerin ihtiyacını karşılamak üzere dikey eksenli rüzgar türbini geliştirildi. 

Ankara merkezli FSE Enerji, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Nisan 2011'de sağladığı Teknogirişim Sermaye Desteği'ni arkasına alarak, rüzgar enerjisi kullanımını yaygınlaştıracak iki ürün geliştirdi. Bunlardan biri, Özgün Tasarımlı 1-3 kW kapasiteli Dikey Eksenli Rüzgar Türbini diğeri ise bu türbinlerin kanat karakteristiğine uygun, 1-3 kW kapasiteli DC alternatör...

TÜRBÜLANSTAN ETKİLENMEYEN TÜRBİN

Dikey eksenli rüzgar türbinlerini geleneksel (Yatay Eksenli) rüzgar türbinlerinden ayıran en önemli özellik kanat konumlanmasından dolayı rüzgar yönünden bağımsız çalışmaları. Ayrıca bu sistemler rüzgar yönü ne olursa olsun hep aynı yönde döneceği için türbülanslı hava koşullarından olumsuz etkilenme düzeyleri daha düşük. FSE Enerji'nin şimdiki hedefi, küçük ölçekli dikey eksenli rüzgar türbinini iki ayrı model olarak seri üretime geçirmek.

FSE Enerji, geliştirdiği türbinlerin kanat kesitinde kendi tasarladığı "airfoil" yapısını kullanacak. Halen yeni türbinlerde yüzde 38 ile hedeflenen kanat verimi düzeyine yaklaşmış durumda. Şirket, bir yandan da örnek uygulamaya geçmeden önce kanat verimini yüzde 45'e çıkarabilecek bir kanat kesit profili üzerinde çalışıyor. Şirket yetkilileri, bunun tamamlanması halinde Türkiye'nin dünyada bu alanda fazlasıyla öne çıkabileceğini düşünüyor.

MALİYET DÜŞÜREN "DC ALTERNATÖR"

FSE Enerji, geliştirdiği dikey eksenli küçük ölçekli rüzgar türbininin kullanıcıya ya da girişimciye maliyetlerini düşürüp satın alınabilir duruma getirebilecek bir de alternatör geliştirdi. Firma, bu ürünün de tasarımını ve prototipini tamamladı. Dikey eksenli türbinin optimum çalışma hızı olan 7m/s (150rpm) hızında maksimum verimde çalışacak şekilde tasarlanan DC sabit mıknatıslı "axial-flux" alternatörün ilk prototipinden alınan test sonuçları istenen değerlere yüzde 85 oranında yaklaşıldığını ortaya koydu.

NORMAL KAMYONETLE BİLE TAŞIYABİLİRSİNİZ 

FSE Enerji'nin rüzgar türbini kanatları karbon fiber lifleriyle desteklenen kompozit malzemeden üretildi. Bu yüzden hem son derece hafif (her bir kanat 1.2 kg) hem de mekanik parçaları birleştirip sökülebilir olduğu için de taşıması ve kurulumu son derece kolay. Yani devasa rüzgar türbinlerinin taşınması için gereken çok özel araçlara, sistemlere ve vinçlere ihtiyaç göstermediği için bu türbinler ve aparatları herhangi bir kamyon ya da kamyonetle de rahatlıkla istenilen yere ulaştırılabilecek.

BAĞ VE YAYLA EVİ, BENZİN İSTASYONU, PANSİYON, ATÖLYE

FSE Enerji'nin geliştirdiği rüzgar türbininin hedeflediği kullanıcı kitlesi ve düşünülen kullanım alanları şöyle sıralanıyor: Bağ evi, çiftlik yayla evi gibi elektriğin ulaşmadığı yerler, sistemle pararel çalışan invertörlerle birlikte kurulabilecek benzin istasyonları, pansiyonlar, küçük ölçekli atölyeler, villalar olarak sıralanıyor. Bu sayede elektriğin olmadığı bölgelerde elektrik ihtiyacı karşılanacak, elektriğin olduğu yerlerde de ya elektrik ihtiyacı azalacak ya da ihtiyaç karşılanıp fazla gelen enerji, sisteme verilip kazanç sağlanabilecek. 

Önceki ve Sonraki Haberler