1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Çiğli’nin enerjisi biyogazdan

Çiğli’nin enerjisi biyogazdan

Enerji Günlüğü – İzmir Büyükşehir Belediyesi, Harmandalı Depolama Alanı'na kuracağı 15 MW’lık enerji üretim kapasiteli biyogaz tesisi ile...

Çiğli’nin enerjisi biyogazdan

Enerji Günlüğü – İzmir Büyükşehir Belediyesi, Harmandalı Depolama Alanı'na kuracağı 15 MW’lık enerji üretim kapasiteli biyogaz tesisi ile tüm Çiğli’nin enerji ihtiyacını karşılamayı hedefliyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Harmandalı Depolama Alanı’ndaki çöplerden elektrik enerjisi üretmek için 19 Nisan Perşembe günü yapım ihalesi düzenleyecek. Çiğli'nin enerji ihtiyacını karşılayabilmesi hedeflenen biyogaz tesisi, sızıntı suyu, koku ve görüntü kirliliği gibi sorunları da büyük ölçüde ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

15 MW’LIK BİYOGAZ TESİSİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Harmandalı'da kurmayı planladığı 15 MW enerji üretim kapasiteli biyogaz tesisi, Elektrik Mühendisleri Odası verilerine göre 4 kişilik bir ailenin enerji tüketim miktarları göz önüne alındığında, yaklaşık olarak Çiğli’nin tüm mahallelerinin enerji ihtiyacını karşılayabilecek güçte olması planlanıyor. Tesisin, bölgedeki sızıntı suyu, koku ve görüntü kirliliği gibi sorunları da büyük ölçüde ortadan kaldırması düşünülüyor.

REHABİLİTE EDİLEN ALAN AĞAÇLANDIRILACAK

Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan 90 hektarlık depolama alanının döküme kapatılan 37 hektarlık bölümünde rehabilitasyon çalışması da başlatacak. Hem çevresel hem de görsel kirliliğin önlenmesi için depolama sahasının üst örtüsünün yapılması planlanıyor. Bu çerçevede alana toprak serilerek sahanın ekim veya dikime elverişli olması hedefleniyor. Çöp döküm sahası ağaçlandırılmış teraslara dönüştürülecek, etap etap bölgenin çehresi de değişmesi amaçlanıyor. Oluşturulacak yeşil kuşakta kızılçam, fıstık çamı, servi türleri, glediçya ve palamut meşesi ağaçları dikilecek. Yağış ve sızıntı sularının tahliyesi için gerekli drenaj kanalları oluşturulduktan sonra metan gazı çıkışını kontrol altına almak için sondaj şeklinde gaz bacaları kurulacak. Rehabilite edilen alanın aydınlatılması, güneş panelli 252 adet saha aydınlatma direği ile sağlanacak. Harmandalı'nda gerekli yatırım ve hazırlıklar tamamlandığında, hem büyük miktarda metan gazının atmosfere salımı engellenecek hem de toplanan çöp gazından yenilenebilir enerji elde edilecek.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler