1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Çimentaş Edirne Fabrikasında atıktan yakıt türetecek

Çimentaş Edirne Fabrikasında atıktan yakıt türetecek

Çimentaş, 96 milyon TL yatırımla Eskişehir fabrikası bünyesinde 120 bin ton/yıl kapasiteli Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY Tesisi) Hazırlama Tesisi kuracak. ATY, fabrikanın kömür kullanımını azaltacak.

Çimentaş Edirne Fabrikasında atıktan yakıt türetecek

Enerji Günlüğü - Çimentaş, Edirne’deki çimento fabrikasının yakıt ihtiyacını karşılamak için yılda 120 bin ton üretim kapasiteli Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY Tesisi) Hazırlama Tesisi kuracak. 

Çimentaş İzmir Çimento Fabrikası Türk Anonim Şirketi Trakya Şubesi tarafından, Edirne İli, Lalapaşa İlçesi, Sinanköy Köyü sınırları içerisinde yer alan çimento fabrikasında 1.183.200 ton/yıl klinker ve 2.016.000 ton/yıl çimento kapasitesi ile üretim gerçekleştiriliyor. Çimento fabrikasında kullanılan yakıtın bir kısmının karşılanması ve tehlikeli/tehlikesiz atıkların değerlendirilmesi için mevcut tesis bünyesinde Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY Tesisi) Hazırlama Tesisi’nin kurulması planlanıyor. 

96 milyon 165 bin lira değerindeki proje kapsamında kurulacak tesis bünyesinde 3.675 m2’lik alan içinde ATY hazırlama ünitesi ile 1.789 m2’lik alan içinde 

Ömrünü Tamamlamış Lastik (ÖTL) kırıcı ünitesi yer alacak. Tesiste ek yakıt kullanılacak olan atıkların kullanımı sonrasında mevcut çimento fabrikasında kullanılan fosil (kömür) yakıt kullanımı azalacak. Aynı zamanda ülke genelindeki işletmelerden kaynaklı tehlikeli ve tehlikesiz atıkların bertarafı sağlanacak. 

 Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) hazırlama ünitesinde yılda 140 bin ton malzeme işlenerek 120 bin ton/yıl ürün elde edilecek. Ömrünü Tamamlamış Lastik (ÖTL) kırıcıda ise yılda 75 bin ton ÖTL’den 70 bin ton/yıl ürün elde edilecek. 

Atıktan türetilmiş yakıt, ATY tesisi bünyesinde yer alan konveyörler ve taşıma ekipmanları yardımı ile öncelikle kapalı depolara daha sonrasında da klinker fırınına beslenerek mevcutta işletilmekte olan çimento fabrikasında klinker-çimento üretim prosesinde yakıt olarak kullanılacak. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler