1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Çimento üretiminin karbondan arındırılması için işbirliği 

Çimento üretiminin karbondan arındırılması için işbirliği 

Dünyanın ikinci büyük çimento üreticisi İsviçreli Holcim, Belçika’da kurmakta olduğu çimento fabrikasında karbondioksit (CO₂) emisyonlarını azaltmak için Fransız Air Liquide teknolojisini kullanacak.

Çimento üretiminin karbondan arındırılması için işbirliği 

Enerji Günlüğü - Belçika’daki çimento fabrikasında Air Liquide'in yenilikçi karbon yakalama teknolojisinden yararlanacak olan Holcim, karbondioksit (CO₂) emisyonlarını yılda 1,1 milyon tona kadar azaltabilecek. 

Endüstriyel gazlar konusunda uzmanlaşmış, uluslararası kapsamda bir Fransız endüstriyel grubu olan Air Liquide ve dünyanın ikinci büyük çimento üreticisi Zürih merkezli Holcim sürdürülebilirlik alanında önemli bir işbirliğine imza attılar. Holcim'in Belçika'da geliştirilmekte olan yeni çimento fabrikasının dekarbonizasyonuna ilişkin iki şirket bir anlaşma imzaladı. Söz konusu projede, Air Liquide'in yenilikçi ve tescilli CryocapTM CO₂ yakalama teknolojisi kullanılacak. Air Liquide, Türkiye'de Manisa OSB'de de faaliyet yürütüyor.

CO2 EMİSYONLARI YILDA 1,1 MİLYON TONA KADAR AZALACAK

Air Liquide'in yenilikçi karbon yakalama teknolojisinden yararlanacak olan Holcim, karbondioksit (CO₂) emisyonlarını yılda 1,1 milyon tona kadar azaltabilecek. Bu ortaklık, Holcim'in 2030 yılına kadar Belçika'da karbon nötr olmasını sağlamayı amaçlayan yatırım programı GO4Zero'nun bir parçası olacak.

Air Liquide, Holcim'in Obourg'daki tesisinden salınan CO₂'nin %95’e kadarını yakalayıp, saflaştırmak için yenilikçi ve özel CryocapTM Oxy teknolojisini kullanan bir tesis kurup, işletmeyi amaçlıyor. Yakalanan CO₂ daha sonra Antwerp@C* CO₂ Export Hub aracılığıyla taşınacak, sıvılaştırılacak ve ileriye dönük kalıcı ve güvenli şekilde açık denizlerde depolama için CO₂ gemilerine yüklenecek.

 

Önceki ve Sonraki Haberler