1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Çimentocu, seramikçi ve camcı ucuz enerji istedi

Çimentocu, seramikçi ve camcı ucuz enerji istedi

Enerji Günlüğü - Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Özinönü, enerji ve işçilik maliyetlerinde iyileştirmeye...

Çimentocu, seramikçi ve camcı ucuz enerji istedi

Enerji Günlüğü - Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Özinönü, enerji ve işçilik maliyetlerinde iyileştirmeye gidilmesini istedi, bu yapılmadığı takdirde yatırımların yurt dışına kayacağı uyarısında bulundu.

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Özinönü, Türkiye’de 22 Mayıs’taki FED açıklamalarından bu yana artan döviz kurunun ülke içinde yatırım yapmayı giderek güç hale getirdiğini belirtti. Özinönü, "Özellikle enerji ve işçilik maliyetleri de buna eklenince yatırımlarda dışarıdaki fırsatları da kollama ihtimali ortaya çıkıyor”dedi. İnönü, Zaman'da yer alan habere göre, şu anda sektörün yatırımları yurtdışına kaydırma ihtimali olmadığını, ancak enerji ve işçilik maliyetlerindeki düzenlemelerin Avrupa Birliği ülkelerindeki kıstaslara çekilmemesi halinde sektörde ister istemez bu ihtimalin tartışılacağına dikkat çekti.

AB'DE ENERJİ, TOPLAM MALİYETİN YÜZDE 25'İ

AB’deki enerji maliyetleri ile ilgili bilgi veren Türkiye Seramik Federasyonu Genel Sekreteri Germiyan Saatçioğlu ise AB birliğinde uygulanan vergi muafiyetini örnek gösterdi. Saatçioğlu, “AB ülkelerinde de Türkiye’de de bu sektörlerde enerji maliyeti toplam maliyetlerin yüzde 35’ini oluşturuyor. Ancak AB ülkelerinde ışıklandırma değil ama üretim bandında kullanılan bütün enerji harcamaları devletler tarafından vergilendirmeden muaf tutuluyor. Bu da şirketlere yüzde 15 civarında maliyetlerde fayda sağlıyor. Bu, Türkiye’deki şirketler için de uygulanabilir” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler