1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Çin 3. nesil reaktörlerden birini daha devreye alıyor

Çin 3. nesil reaktörlerden birini daha devreye alıyor

Enerji Günlüğü - Çin, ABDli şirket Westinghouse’ın 3. nesil AP1000 nükleer reaktörünün dördüncüsünü devreye alacak. Çin'in dördüncü ABD’li...

Çin 3. nesil reaktörlerden birini daha devreye alıyor

Enerji Günlüğü - Çin, ABDli şirket Westinghouse’ın 3. nesil AP1000 nükleer reaktörünün dördüncüsünü devreye alacak. 

Çin'in dördüncü ABD’li nükleer enerji şirketi Westinghouse’ın gelişmiş, güvenli ve daha büyük üçüncü nesil reaktör tasarımı AP1000 reaktörü, test çalışmalarından sonra tam faaliyetlerine başlıyor. İşletmeci Çin Devlet Enerji Yatırım Şirketi, yaptığı açıklamada, yıllarca ertelenmesinden sonra projenin ilk aşamasının tamamlandığını bildirdi. 

Yapılan açıklamada, Çin'in Shandong Eyaleti'nde bulunan Haiyang Nükleer Enerji Santrali'nin ikinci ünitesinin 168 saatlik tam yükleme operasyonundan sonra tam ticari operasyona hazır olduğu vurgulandı.

Çin, ABD'li şirket ile 2007'de dört reaktör inşası için anlaşma imzalamıştı ama denenmemiş üçüncü nesil teknolojinin sunumu güvenlik endişeleri ve tasarım sorunları nedeniyle sorunlarla karşılaştı. Çin, AP1000'in dünyada ilk operasyonunu geçen yıl Eylül'de dört yıl gecikmeyle açmıştı. 

Temiz enerji tüketimini artırmaya yönelik politikanın bir parçası olarak, Çin 2030’a kadar nükleer güç kapasitesini üç katına çıkararak toplamda 120-150 GW düzeyine ulaştırmayı hedefliyor.

Çin Nükleer Enerji Kurumu’ndan alınan verilere göre, ülkede 37 nükleer reaktör faaliyette bulunurken, yapım aşamasında olan 20 reaktörün yarısı ikinci nesil diğer yarısı ise ileri ikinci nesil reaktör konumunda.

Önceki ve Sonraki Haberler