1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Çin benzin ve mazot fiyatlarını indirdi

Çin benzin ve mazot fiyatlarını indirdi

Çin, benzin ve motorin fiyatlarında ton başına yaklaşık 19 dolar indirim yaptı. Böylece ülkede son 1,5 yılda akaryakıta beşinci kez peşpeşe indirim yapıldı.

Çin benzin ve mazot fiyatlarını indirdi

Enerji Günlüğü - Çin, 10 Ağustos itibariyle perakende akaryakıt fiyatlarında ton başına yaklaşık 19 dolar indirim yaptı.

Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, Çin’de 10 Ağustos 2022 Çarşamba gününden itibaren perakende akaryakıt fiyatlarında indirime gidileceğini açıkladı. Komisyon, benzin fiyatının ton başına 130 yuan (yaklaşık 19 dolar), motorin fiyatının ise yine ton başına 125 yuan düşürüleceğini bildirdi. Bu indirimle, 28 Haziran tarihinden bu yana benzin ve motorin fiyatında arka arkaya yapılan beşinci indirim yapılmış oldu.

Öte yandan, Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu bu fiyat ayarlamasının, ulaşım ve taşıma maliyetlerini azaltarak lojistik sektörüne olumlu yansıyacağına işaret etti. 

Şu an geçerli fiyat güncelleme mekanizmasına göre, eğer uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatı ton başına 50 yuandan fazla artar veya eksilir ve bu fark 10 iş gününden uzun bir süre bu düzeyde kalırsa, Çin’de satışa sunulan benzin ve mazot gibi rafine edilmiş petrol ürünlerinin fiyatı da buna göre ayarlanıyor. 

BÜYÜK ŞİRKETLERİNDEN ÜRETİMİ SÜRDÜRMELERİ İSTENDİ 

Komisyon, Çin’in en büyük üç petrol şirketi olan China National Petroleum Corporation, China Petrochemical Corporation, China National Offshore Oil Corporation kuruluşlarının ve diğer petrol işleme şirketlerinin arz istikrarını sağlamak bakımından petrol üretimini sürdürmeleri ve nakliye işlemlerini kolaylaştırmaları gerektiğini belirtti. 

Komisyonun fiyat izleme merkezine göre, uluslararası petrol fiyatları kısa vadede muhtemelen düşük kalacak.

Önceki ve Sonraki Haberler