1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Çin denizlerde petrol üretimini arttırdı

Çin denizlerde petrol üretimini arttırdı

Çin’in denizlerden petrol üretimi 2021’de üretim artışının yüzde 80’ini oluşturdu. Ülkenin petrol üretiminin 2030 yılında zirve yapması bekleniyor.

Çin denizlerde petrol üretimini arttırdı

Enerji Günlüğü - Denizlerden petrol üretimini arttıran Çin’de petrol üretiminin 2030 yılında zirve yapması bekleniyor. 

Çin'in devlet kontrolündeki denizüstü (offshore) petrol ve gaz üretim şirketi CNOOC'un CEO'su Xu Keqiang, Çin'in ham petrol üretiminin 2030 yılında 60 milyon ton ile tepe noktasına ulaşmasını beklediklerini açıkladı.

DENİZLER ÜRETİM ARTIŞINI DESTEKLİYOR

2021 yılında Çin’in açık denizde petrol üretimi bir önceki yıla göre 3 milyon 230 bin ton artarak, 48 milyon 640 bin tona ulaştı ve bu miktar ulusal petrol üretimindeki artışın yüzde 80’ini oluşturdu. Açık denizde petrol üretiminde görülen artış, üç yıldır ulusal petrol üretimi artışının yarısını oluşturdu. Bu, açık denizde keşfedilen doğal kaynakların, Çin’in üretimini destekleyecek önemli bir unsur haline geldiğini gösteriyor. 

2021’DEKİ ÜRETİM ARTIŞININ YARISI EN BÜYÜK DENİZ SAHASINDAN

Çin Ulusal Açık Deniz Petrol Şirketi (CNOOC) tarafından yapılan açıklamada ise, Bohai Körfezi'nde bulunan Çin'in en büyük petrol sahası, 2021 yılında 30 milyon tondan fazla ham petrol üretimiyle, ülkenin birincisi petrol üreten sahası oldu. Çin’de geçen yıl ham petrol üretiminde kaydedilen artışın yarısı söz konusu petrol sahasından geldi. 

İRAN VE VENEZUELA’DAN PETROL İTHALATI ARTTI

Öte yandan Çin, ABD'nin yaptırım uyguladığı İran ve Venezuela'dan petrol ithalatını 2021 yılında artırdı. Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin, 2021 yılında İran ve Venezuela'dan geçen yıla göre yüzde 50 artışla 324 milyon varil petrol ithal etti.  Çin, 2018 yılında bu iki ülkeden 352 milyon varil petrol ithal etmişti. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler