1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Çin düşük karbonlu üç sektörde ihracatı arttırdı

Çin düşük karbonlu üç sektörde ihracatı arttırdı

Çin, yılın ilk çeyreğinde fotovoltaik (PV) ürünlerin ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 67,8 arttırdı.

Çin düşük karbonlu üç sektörde ihracatı arttırdı

Enerji Günlüğü - Çin’in dış ticaretinde itici güçler olarak öne çıkan güneş enerjisi ürünleri, lityum-iyon piller ve elektrikli araçlar bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 66,9 artış kaydetti. 

Dünyanın en büyük ekonomilerinden Çin’in ihracatında düşük karbonlu enerji ürünleri payını yükseltmeye devam ediyor. 2023 yılı ilk çeyreğinde ülkenin elektrikli araç ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 131,8 artarken, fotovoltaik (PV) ürünlerin ihracatı yüzde 67,8 ve lityum-iyon pillerin ihracatı yüzde 86,7 arttı.

Çin Uluslararası Radyosunun haberine göre, China Everbright Bank analisti Zhou Maohua, “Çin’in ilk çeyrekteki dış ticaret büyümesi, esas olarak enerjiyle ilgili yeni ihracatla destekleniyor?" dedi.

DÜŞÜK KARBONLU 3 SEKTÖRDE ÜRETİM ARTTI

Bu sektörlerde artan üretim kapasitesi de ihracatı destekledi. Resmi veriler, ilk iki ayda, lityum-iyon pillerin toplam üretiminin yıldan yıla yüzde 24 arttığını ve PV sektörünün ana ürünlerinin yüzde 60 civarında büyüme oranları kaydettiğini gösterdi. Mart ayında, yeni enerjili araç (NEV) üretimi bir önceki yıla göre yüzde 44,8 artarak yaklaşık 674.000 adede yükseldi.

İLK 5 PAZAR %80 BÜYÜDÜ

Gümrük verileri ayrıca, ihracatın ilk çeyrekte dünya çapında 200’den fazla ülke ve bölgeye yapıldığını gösterdi. Ayrıca, ilk beş pazarın da yüzde 80’in üzerinde büyüdüğü kaydedildi. İlk beş pazar Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği, Kore Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık oldu.

Analistler, yakın gelecekte, besleyici bir politika ortamı ve devam eden yatırımlar sayesinde yeşil ihracatın yüksek kaliteli büyüme için bir motor olmaya devam edeceğini söylüyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler