1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Çin elektriğinin yüzde 30’unu yenilenebilirden üretiyor

Çin elektriğinin yüzde 30’unu yenilenebilirden üretiyor

Elektrikte kurulu gücünün yaklaşık yüzde 40'ı yenilenebilir kaynaklardan oluşan Çin'in elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 30'u yenilenebilirden sağlanıyor.

Çin elektriğinin yüzde 30’unu yenilenebilirden üretiyor

Enerji Günlüğü - Elektrikte kurulu gücünün yaklaşık yüzde 40'ı yenilenebilir kaynaklardan oluşan Çin'in elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 30'u yenilenebilirden sağlanıyor.

Çin Ulusal Enerji Dairesi'nin yaptığı açıklamaya göre Çin, karbon emisyonlarını azaltmak ve ekolojik kalkınmayı teşvik etmek amacıyla, yenilenebilir enerji kaynaklarının keşfinde ve kullanımında ilerlemeler kaydetti. Ulusal Enerji Dairesi yöneticisi Zhang Jianhua, Çin'in kurulu gücünün yaklaşık yüzde 40'ının şu anda yenilenebilir kaynaklardan oluştuğunu ve elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 30'unun bu tür kaynaklardan sağlandığını açıkladı.

Ülkenin yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi kapasitesinin 2020 yılı sonunda 930 milyon kilovata ulaştığını ifade eden Jianhua, bunun da ülkenin toplam kapasitesinin yüzde 42,4 kadarına denk düştüğünü duyurdu. Jianhua bu oranın 2012 yılına göre yüzde 14,6 artış anlamına geldiğini belirtti. 

HES KAPASİTESİ 16 YILDIR DÜNYANIN İLK SIRASINDA

Çin 2020 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarından toplam 2,2 trilyon kWh elektrik üretti. Bu da toplam elektrik üretiminin yüzde 29,5’ini oluşturdu. Zhang’ın açıklamasına göre, mevcut hidroelektrik üretim kapasitesi, üst üste 16 yıldır dünyanın ilk sırasında yer alıyor. Ayrıca mevcut rüzgar enerjisi üretim kapasitesi 11 yıldır ve güneş enerjisi üretim kapasitesi de yine 6 yıldan beridir dünyanın birinci sırasında.

ENERJİ SİSTEMİ YENİLENEBİLİR EKSENİNDE OLUŞTURULACAK

Öte yandan Ulusal Enerji Dairesi yönetimi tarafından Çin'in ülke olarak ciddi bir çaba harcayarak önümüzdeki yıllarda büyük ölçekte ve yüksek kaliteli yenilenebilir enerji üreteceği ve enerji sistemini bu eksende oluşturacağı belirtildi. 

Rüzgar ve güneş enerjisinin üretimini hızlandırmanın yanında, hidrolik enerjiyi de yerel koşullara uygun olarak kalkındırmak ve güvenlik konusuna odaklanarak nükleer enerjiyi de düzenli biçimde ileri götürmek Çin'in önümüzdeki dönemde göstereceği çabalara konu oluşturacak. Ayrıca fosil olmayan enerjilerin kullanımını teşvik amacıyla enerji tüketimine ilişkin kesin normlar benimsenecek. Endüstri, inşaat ve ulaştırma gibi temel sektör ve alanlarda tüketilecek enerjinin profilini de istenen yönde değiştirmek de hedefleniyor.

YENİLENEBİLİR ENERJİ TÜKETİMİ 2020’DE 1 MİLYAR TONA EŞDEĞER 

2020 yılında Çin'in kullandığı yenilenebilir enerji miktarı 680 milyon ton kömür eşdeğerine ulaştı ve yaklaşık bir milyar ton kömürün üretebileceği enerji miktarını üretti. Bu durum, 1,79 milyar ton karbondioksit, 864 bin ton kükürt dioksit ve 798 bin ton azot oksit emisyonunun azaltılmasını sağlamış oldu. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler