1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Çin enerji geçişinde köktenci yaklaşıma karşı

Çin enerji geçişinde köktenci yaklaşıma karşı

Şi Cinping: Çin enerji geçişinde yeniyi inşa etmeden eskiden vaz geçmeme prensibiyle ilerleyecek.

Çin enerji geçişinde köktenci yaklaşıma karşı

Enerji Günlüğü - Çin Devlet Başkanı Şi Cinping: Çin enerji geçişinde yeniyi inşa etmeden eskiden vaz geçmeme prensibiyle ilerleyecek.

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping, Komünist Parti Kongresi'nde yaptığı konuşmada; Çin’in enerji geçişinde yeniyi inşa etmeden eskiden vaz geçmeme prensibiyle ilerleyeceğini söyledi. 

Şi Cinping, dünyanın en büyük enerji ithalatçılarından olan Çin’in enerji geçişinde köktenci ve aceleci davranmayacağını; kademeli olarak ve yeniyi inşa etmeden eskisinden vazgeçmeden ilerleyeceğini söyledi. Şi açıklamasında, aslında mevcut enerji politikasında değişiklik olmayacağını belirtti ancak Çin’in karbon sıfır hedefini de tekrarladı. Komünist Parti 2030 yılında en yüksek emisyon değerlerine ulaşacağı tahmine dilen ülkenin önüne, 2060 yılı itibarıyla karbon nötr olma hedefi koyuyor. 

Analistler Şi’nin konuşmasını elektrikli araçların yaygınlaşmasına paralel fosil yakıt talebinde azalma öngörürken; lityum, kobalt ve nikel gibi batarya üretiminin temel hammaddeleri ile elektrik ağırlıklı yönelim nedeniyle bakır talebinde talebin artması ihtimali üzerinde duruyor. 

Çin'deki yeni araç tescilleri, yeni otomobillerin dörtte birinin tamamen elektrikli veya plug-in hibrit olduğunu gösteriyor. Dünya ölçeğindeki yeni elektrikli araçların yarıya yakını Çin'de satılıyor ve muhtemelen ülkedeki e-mobilite teşvikleri de artarak devam edecek. Öte yandan Çin'in ham petrol ithalatı bu yılın ilk sekiz ayında 2021'in aynı dönemine kıyasla %4,7 oranında düşüş gösterdi. 

Şi’nin açıklaması Çin’de kömür kullanımının kısa vadede azalmayacağı şeklinde yorumlanıyor. Ancak Çin, fosil yakıt ithalatını sonlandırmasa da ülkede planlı bir azaltma programı uygulanacağı anlaşılıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler