1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Çin gaz iletim işini kamu tekelinde topluyor

Çin gaz iletim işini kamu tekelinde topluyor

Çin Halk Cumhuriyeti, ülkenin boru hatlarını tekeli altında toplayacak bir şirketin oluşumu için çalışıyor. 

Çin gaz iletim işini kamu tekelinde topluyor

Enerji Günlüğü - Çin Halk Cumhuriyeti, ülkenin boru hatlarını tekeli altında toplayacak bir şirketin oluşumu için çalışıyor. 

Ülkedeki büyük enerji altyapı varlıkları, milyarlarca dolar karşılığında, Çin ulusal boru hattı şirketine devredilmeye başladı. Çin, bir süredir boru hattı sistemini kamulaştırmayı hedefleyen bir reform planlıyordu. Reformun başlaması, petrol ve doğalgaz sektörlerinde şok etkisi yarattı. 

Çin Halk Cumhuriyeti, tek merkezden kontrol edilen ortak bir taşıyıcı sistemi oluşturmak amacıyla gaz üreticilerinin boru hattı varlıklarını kamulaştırmayı kararlaştırmıştı. Böylece ulusal dikey kalkınmanın teşvik edilmesi ve ülkede kendi kendine yeterlilik hedefinin gerçekleştirilmesi isteniyordu. 

Kamulaştırma PetroChina ve Sinopec şirketleri aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Temmuz ayında boru hatları, depolama ve ithalat terminalleri dahil olmak üzere çeşitli varlıklar için 391 milyar Yuan (56 milyar dolar) nakit ödendi. Buna ek olarak PipeChina adıyla bilinen operatör şirketin hisseleriyle de ödemeler yapıldı. 

Bu anlaşmalara ilaveten beklenen yatırımcı girişleriyle, Eylül sonunda PipeChina 500 milyar Yuanlık (71,6 milyar dolar) değere ulaşacak. Böylece Çin kamu şirketi PipeChina, dünyanın en büyük boru hattı şirketlerinden biri haline gelecek. 

Önceki ve Sonraki Haberler