1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Çin ile Türkmenistan doğalgaz ortaklığını güçlendiriyor

Çin ile Türkmenistan doğalgaz ortaklığını güçlendiriyor

Enerji Günlüğü -Çin enerji şirketi CNPC tarafından inşa edilen Türkmenistan’daki ikinci doğalgaz arıtma tesisi hizmete açıldı.9 milyar metreküp...

Çin ile Türkmenistan doğalgaz ortaklığını güçlendiriyor

Enerji Günlüğü -Çin enerji şirketi CNPC tarafından inşa edilen Türkmenistan’daki ikinci doğalgaz arıtma tesisi hizmete açıldı.

9 milyar metreküp doğalgazın arıtılacağı 600 milyon dolarlık tesisin açılışından bir gün sonra Çin Ulusal Petrol ve Doğal Gaz Şirketi CNPC, Türkmenistan’ın en büyük ve dünyanın 2. büyük doğalgaz yatağı Galkınış sahasında 30 milyar metreküp kapasiteli yeni doğalgaz arıtma tesisinin temelini de attı.

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un katılımıyla temeli atılan tesiste, üretilecek doğalgaz Çin’e gönderilecek.

Türkmen lider, Türkmenistan ile Çin arasındaki enerji işbirliğinin son dönemde önemli bir mesafe katettiğini kaydederek, Galkınış sahasının uzmanların verilerine göre, 26,2 trilyon metreküp doğalgaz rezervine sahip olduğunu ve çeşitli enerji kaynakları bakımından da zengin olan Türkmenistan’ın, dünyanın dördüncü en büyük doğal gaz rezervlerine sahip ülke olduğunu söyledi.

ÇİN’E SEVKİYAT AŞAMALI OLARAK ARTACAK

Türkmenistan’dan Çin’e sevkedilen doğalgazın aşamalı olarak arttırılacağını belirten Berdimuhamedov “Bu sene Çin’e 30 milyar metreküp doğalgaz ihraç edeceğiz. 2016 yılında bu rakam 40 milyara çıkacak. 2021 yılında ise Türkmenistan’dan Çin’e her sene 65 milyar metreküp doğalgaz akacak” dedi.

Türkmen lider, geçen sene Galkınış sahasında 10 milyar metreküp kapasiteli 3 tesisin açılışını gerçekleştirdiklerini ve bunun için 10 milyar dolar yatırım yapıldığını belirtti. Türk, Çin ve Japon firmaları ile önemli projelere imza atıldığını belirtti.

Tesisin, 2021 yılında hazır olması bekleniyor. Tesiste 30 milyar metreküp doğalgazın yeniden işlenmesi için çeşitli üniteler inşa edilecek.

Pekin ile Aşkabat arasındaki diplomatik ilişki 1992 yılında kuruldu. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2013 yılında, 10 milyar doları aştı. Türkmenistan Çin'in en büyük doğal gaz tedarikçisi ve Çin de Türkmenistan'ın en büyük yurtdışı doğalgaz alıcısı.

Türkmenistan, 2009 yılında devreye alınan Türkmenistan-Çin doğalgaz hattıyla Çin’e yaklaşık 80 milyar metreküp doğalgaz ihraç etti.

Önceki ve Sonraki Haberler