1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Çin İtalya’daki en büyük yatırımını gerçekleştirdi

Çin İtalya’daki en büyük yatırımını gerçekleştirdi

Enerji Günlüğü – Çin’in elektrik şebekesinin tamamına sahip olan Devlet enerji şirketi SGİD, İtalyan CDP Reti şirketinin yüzde 35 hissesini satın...

Çin İtalya’daki en büyük yatırımını gerçekleştirdi

Enerji Günlüğü – Çin’in elektrik şebekesinin tamamına sahip olan Devlet enerji şirketi SGİD, İtalyan CDP Reti şirketinin yüzde 35 hissesini satın aldı.

İtalyan hükümeti dün yayınladığı açıklama ile, İtalya Ekonomi ve Finans Bakanlığı’nın kontrolündeki Cassa Depositi e Prestiti (CDP)’nin enerji birimi olan enerji şebeke hattı şirketi CDP Reti şirketindebulunan yüzde 35 oranındaki hissesini Çin devlet enerji şirketi SGİD’e 2.1 milyar Euro nakit karşılığında satış anlaşmasının imzalandığını bildirdi.

İtalyan hükümeti tarafından yapılan açıklamada hisse transferinin toplam değerinin 2.1 milyar Euro olduğu belirtilerek, bunun İtalya’daki ve Avrupa’daki en önemli Çin yatırımı olduğu belirtildi.

Satış işlemi İtalya’nın yabancı yatırımcıları çekerken ve altyapı projelerini desteklerken kamu borçlarını azaltma çabalarının bir parçası olarak gerçekleştirildi. İtalya’nın 2 trilyon Euro kamu borcu bulunuyor.

Satış sonrası, Cassa Depositi e Prestiti (CDP) kalan yüzde 65’lik hisseye sahip.CDP Reti ise doğalgaz iletim Grubu Snam'ın yüzde 30 hissesine sahip ve pek yakında elektrik şebekesi Terna şirketinden de aynı oranda hisse alacak.

İtalya CDP Reti’deki yüzde 14 hissesini daha satarak, yüzde 49’unu elden çıkarmayı ve 3 milyar Euro gelir elde etmeyi planlıyor.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi geçen ay Çin’e bir ziyarette bulunarak Çin’in yatırım yapmasını teşvik etmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler