1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Çin kışın doğalgaz tüketiminde hane halkını önceleyen planlama yaptı

Çin kışın doğalgaz tüketiminde hane halkını önceleyen planlama yaptı

Çin’de 2022 kış mevsiminde haneleri önceleyen bir acil durum planı hazırladı. Plan kapsamında endüstriyel ve ticari tüketimde kesintiler yapılabilecek. 

Çin kışın doğalgaz tüketiminde hane halkını önceleyen planlama yaptı

Enerji Günlüğü - Çin’de 2022 kış mevsiminde haneleri önceleyen bir acil durum planı hazırladı. Plan kapsamında endüstriyel ve ticari tüketimde kesintiler yapılabilecek. 

Çin Halk Cumhuriyeti’nde 2022 yılına ilişkin doğalgaz tüketim verileri, 2002 yılından bu yana ilk defa düşüş eğilimi gösterdi. 2022 sonuna yaklaşılırken, yılsonu itibarıyla doğalgaz talebinin yaklaşık %1 oranında düşeceği ve yılı 363,6 milyar metreküp seviyesiyle kapatacağı tahmin ediliyor. Tahminler gerçekleşirse Çin’deki doğalgaz tüketimi 2002’den bu yana ilk kez düşüş kaydedecek. 

Çin devleti 2022 kış mevsimi için doğalgaz tüketimiyle ilgili bir tüketim planlaması yaptı. Kış aylarının 168-190 milyar metreküp arasında gaz tüketimine sahne olacağı bekleniyor. Ancak iklim hareketleri ve ekonomik süreçlerdeki küresel belirsizlikler tahminlere olan güveni biraz sarsıyor.  

LNG İTHALATI AZALIYOR BORU GAZI İTHALATI ARTIYOR

Çin giderek pahalanan LNG’nin ithalatını azaltırken, bir yandan yerli üretimi arttırıyor ve doğalgaz depolama tesislerini de doldurmaya çalışıyor. Bir yandan da Rusya ve Orta Asya'dan daha ucuz fiyatlı boru hattı gazı ithalatını artırmak için çalışıyor. 

ÇİN’DE HANE HAKLINI ÖNCELEYEN ACİL DURUM PLANI HAZIR

Çin devletine ait China National Petroleum Corporation'a bağlı petrol ve doğalgaz şirketi PetroChina Company Limited; 2022 kışı için 59 milyar metreküpü iç sahalardan olmak üzere, 109,5 milyar metreküp tedarik sağladı. PetroChina’nın 2022 kışı ile ilgili doğalgaz tüketim tahmini ise 187-190 milyar metreküp aralığında açıklandı. 

Çin devleti soğuk havalarda konut tüketicilerine öncelik veren ve endüstriyel ve ticari kullanıcıları ikincil önemde tüketiciler olarak değerlendiren bir acil durum doğalgaz kesinti planlaması da hazırladı. Bu kapsamda kış aylarının beklenenin üzerinde soğuk geçmesi durumunda ve çok anormal gelişmeler olmadığı sürece hanelerde kesinti yapılmayacak. Endüstriyel tüketiciler ile ticari tüketiciler ise doğalgaz kesintileriyle karşı karşıya kalabilecekler. Bunun da Çin'de emtia üretiminde, belirgin bir düşüşe neden olabileceği düşünülüyor. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler