1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Çin kömür elektriğinin fiyatını serbest bıraktı

Çin kömür elektriğinin fiyatını serbest bıraktı

Çin, enerji krizi ile mücadele kapsamında kömür yakıtlı santrallerden üretilen elektrik için fiyatlamanın tamamen serbestleştirileceğini açıkladı.

Çin kömür elektriğinin fiyatını serbest bıraktı

Enerji Günlüğü - Çin, enerji krizi ile mücadele kapsamında kömür yakıtlı santrallerden üretilen elektrik için fiyatlamanın tamamen serbestleştirileceğini açıkladı.

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, yaşanmakta olan enerji krizi ile başa çıkabilmek için termal enerji fiyatlamasını serbestleştirme kararı aldı. Kömürün yakıt olarak kullanılması ile elde edilen elektriğin yüzde 100'ünün fiyatlamasının piyasada yapılacağını vurgulayan Komisyon, bunun ne zaman başlayacağı konusunda bir takvim vermedi.

Komisyon yaptığı açıklamada ayrıca ticari ve sanayi amaçlı enerji kullanıcıların ihtiyaç duydukları enerjiyi piyasadan almaları gerekeceğini vurguladı. 

Çin'de şu anda kömürden elde edilen elektriğin yüzde 70'i için fiyat piyasada belirleniyor. Ticari ve sanayi amaçlı enerji kullanıcılarının da sadece yüzde 44'ü elektriği piyasadan satın alıyorlar. Geri kalanlar ise sabit bir fiyat ödüyorlar. 

Çin Devlet Konseyi Cuma günü yaptığı açıklamada, kömür yakıtlı enerji santrallerine fiyatı taban seviyelerin yüzde 20'ye varan oranda üzerine çıkarmalarına imkan vereceğini duyurmuştu. 

Önceki ve Sonraki Haberler