1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Çin, kömür santrali kurulumlarını arttıracak

Çin, kömür santrali kurulumlarını arttıracak

2023 yılında Çin’de toplam kapasiteleri 70 bin MW olacak kömür ve doğal gaz yakıtlı elektrik santralleri faaliyete geçecek.

Çin, kömür santrali kurulumlarını arttıracak

Enerji Günlüğü - Çin, kömür ve gaz yakıtlı santral kurulumlarını hızlandırarak bu yıl 70 bin MW yeni kapasiteyi faaliyete geçirecek.

Çin kömür ve doğal gaz yakıtlı termik santraller inşa etme çalışmalarına bu yıl hız vermeyi planlıyor. Çin Elektrik Konseyi'nin yayınladığı rapora göre, 2023 yılında toplam kapasiteleri 70 bin MW olacak kömür ve doğal gaz yakıtlı santraller faaliyete geçecek. Geçen yıl faaliyete geçirilen fosil yakıtlı santrallerin toplam kapasitesi 40 GW olmuştu. 

ELEKTRİK ÜRETİMİNDE %52 YENİLENEBİLİR HEDEFİ

Bununla birlikte Çin’in yenilenebilir enerji kapasitesi bu yıl da fosil yakıtlı enerji kapasitesinden hızlı artacak. Geçen yıl 65 GW yenilenebilir enerji kapasitesi devreye alınırken, bu yıl için hedef 100 GW.  Yıl sonunda Çin'in enerji üretiminin yüzde 52'sinin temiz kaynaklardan elde edilmesi bekleniyor. 2022'de oran yüzde 49,6 olmuştu. 

HAM PETROL VE GAZ ÜRETİMİ İLE ELEKTRİK TÜKETİMİ ARTTI

Öte yandan Çin'in 2022 yılında ham petrol ve doğal gaz üretimi ile elektrik tüketimi arttı. 2022 yılında ham petrol üretimi yüzde 2,9 artarak 204,6 milyon ton olurken, doğal gaz üretimi de yüzde 6,4 artarak 217,8 milyar metreküp oldu. 

Çin Ulusal Enerji İdaresi verilerine göre de, 2022 yılında Çin'in enerji tüketimi yüzde 3,6 artarak 8,64 trilyon kWh seviyesinde gerçekleşti.

Önceki ve Sonraki Haberler