1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Çin nadir elementlerin ihracatını kısıtlıyor

Çin nadir elementlerin ihracatını kısıtlıyor

Çin, stratejik olarak sınıflandırdığı nadir elementlerin ihracatını kontrol altına alacak. Bu kısıtlamanın, AB’nin enerji dönüşümünü zayıflatacağı kaydediliyor.

Çin nadir elementlerin ihracatını kısıtlıyor

Enerji Günlüğü - Çin yönetimi, teknoloji sanayisinde kullanılan nadir metallerden galyum ve germanyum ihracatına izin zorunluluğu getirdi.

ABD’nin Çin'e yüksek teknolojili mikroçip sevkiyatına yeni kısıtlamalar getirmeyi düşündüğü bir dönemde Çin’den yeni bir hamle geldi. Çin, ulusal güvenliğini ve çıkarlarını korumayı gerekçe göstererek yarı iletken endüstrisinde yaygın olarak kullanılan bazı metallere ihracat kontrolü getireceğini duyurdu. Çin Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre kısıtlamalar, ihracatçıların bazı galyum ve germanyum ürünlerini yurt dışına satmak için izin almalarını gerektirecek.

İhracatına kısıtlama getirilen nadir metallerden germanyum yüksek hızlı çiplerde, plastiklerde ve gece görüş cihazları gibi askerî uygulamalarda; galyum ise radar ve radyo iletişim cihazlarında, uydularda ve LED'lerde kullanılıyor.

AVRUPA’NIN ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ ZORLAŞTIRACAK KARAR

Çin'in kararı, AB'nin enerji dönüşümünü de zorlaştıracak. Çiplerin yanı sıra elektrikli otomobil bataryaları ve güneş panellerinde de kullanılan minerallerin en büyük küresel üreticisi olan Çin, AB’nin galyum ihtiyacının %71'ini, germanyum ihtiyacının ise %45'ini karşılıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler