1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Çin nükleer santralin ilk ünite inşasına başladı

Çin nükleer santralin ilk ünite inşasına başladı

Çin, Xudapu Nükleer Enerji Santrali’nin 1290 MW kurulu gücündeki birinci ünite inşa çalışmalarına başladı. 

Çin nükleer santralin ilk ünite inşasına başladı

Enerji Günlüğü - Çin, altı üniteden oluşacak toplam 7600 MW kapasiteli Xudapu Nükleer Enerji Santrali’nin 1290 MW kurulu gücündeki birinci ünitesinin kurulum çalışmalarına başlandı. Ünite santralin inşasına başlanılan üçüncü ünitesi oluyor.

Çin’in en kuzeyindeki nükleer enerji tesisi olan Xudapu Nükleer Enerji Santrali’nin birinci ünite inşaatı, 15 Kasım Çarşamba günü başladı. İşletme ömrü 60 yıl kadar olacak olan 1,290 megavat (MW) kapasiteli ünitenin, 2028 yılında tamamlanması bekleniyor. Tesiste, üçüncü nesil teknolojiye sahip ve yerel olanaklarla temin edilen basınçlı su reaktörü bulunuyor. Nükleer enerji santrali, China National Nuclear Corporation'ın (CNNC) bir yan kuruluşu olan China National Nuclear Power Co., Ltd. tarafından kuruluyor.

19,5 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPILACAK

Projenin tamamı, her biri bin megavatı aşkın kapasitede ve toplam olarak 140 milyar yuan (yaklaşık 19,5 milyar dolar) yatırım gerektiren toplamda altı ünitenin inşasını öngörüyor. 3 ve 4 numaralı ünitelerin inşası, kronolojik sırayla Temmuz 2021 ve Mayıs 2022'de başladı. 

SANTRAL YILDA 19,2 MİLYON TON KÖMÜR KULLANIMINI ÖNLEYECEK 

Altı ünite birden tamamlanınca nükleer tesis 7600 MW kapasite ile yılda 54 teravatsaat temiz elektrik üretme kabiliyetine erişecek. Bu, her yıl 19,2 milyon ton kömürün kullanılmaması anlamına geliyor. Dolayısıyla her yıl, ancak 360 bin hektar ormanın emebileceği 56,7 milyon ton karbondioksit emisyonundan kurtulmuş olunacak. 

KOMŞU KENTLERE ELEKTRİK SAĞLAYACAK

Kuzeydoğu eyaleti Liaoning’in Xingcheng City yöresinde kurulacak nükleer tesis, komşu kentlere elektrik temin edecek. Beijing, Tianjin ve Hebei eyaletlerine yakın olan tesis, elektrik tüketiminin yoğun olduğu bölgeye odaklanacak.

 

Önceki ve Sonraki Haberler