1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Çin Pekin’in havasını jeotermalle temizleyecek

Çin Pekin’in havasını jeotermalle temizleyecek

Enerji Günlüğü - Çinli Sinopec, İzlandalı Arctic Green Energy ile birlikte Pekin ve çevresindeki şehirlerin havasını temizlemek için jeotermali yaygınlaştıracak. Çin...

Çin Pekin’in havasını jeotermalle temizleyecek

Enerji Günlüğü - Çinli Sinopec, İzlandalı Arctic Green Energy ile birlikte Pekin ve çevresindeki şehirlerin havasını temizlemek için jeotermali yaygınlaştıracak. 

Çin devlet şirketi Sinopec, İzlandalı Arctic Green Energy Corporation ile jeotermal enerji kullanımının geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak üzere bir ortaklık kurdu. Yeni ortaklık, Pekin ve yakınlarındaki kentlerde jeotermal ısıtma sistemlerinin yaygınlaştırılıp; kömüre olan bağımlılığın azaltılması projesi üzerinde çalışacak. Projenin finansmanı için Asian Development Bank'tan 250 milyon dolarlık kredi alındı. 

Sinopec ve Arctic Green Energy ortaklığı, elde edilecek jeotermal enerjinin, 2020 yılında 50 milyon tonluk kömür enerjisini karşılamasını hedefliyor. Çin Uluslararası Radyosu'nun haberine göre Sinopec yetkililerinden Liu Shiliang “Başarılı işbirliğimizi tüm Asya'ya yaymak istiyoruz” dedi. 

Jeotermal ısıtma yer altından sıcak suyun çıkartılıp, konut ve iş yerlerine borularla pompalanarak iletilmesi yoluyla çalışan bir sistem. İzlanda bu yöntemle elektrik gereksiniminin yüzde 25’ni karşılarken, ülkedeki her 10 konuttan 9’unun da ısıtılmasını sağlıyor. 

Çin yönetimi, özellikle büyük kentlerde hava kirliliğini azaltmak için temiz enerji kaynaklarına yönelik çalışmalara ağırlık vermiş durumda. Pekin yönetiminin en son beş yıllık ekonomik planı bu amaçla yenilenebilir enerjinin ve bu çerçevede jeotermal enerjinin hızla geliştirilmesi vaadini de içeriyor. 

Çin'in kuzeyinde hava kirliliği alarmı 

Çin 2030 yılında toplam enerji ihtiyacının beşte birini güneş ve hidrolik gibi fosil olmayan enerji kaynaklarından karşılamayı hedefliyor. Yenilenebilir enerji üretimine yönelik yatırımlara 2020 itibariyle 67 milyar dolar tutarında yatırım yapmak da Çin’in hedefleri arasında. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler