1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Çin petrolde dizginleri eline alıyor

Çin petrolde dizginleri eline alıyor

Enerji Günlüğü - Çin, ABD ve Avrupa üzerinde fiyat üstünlüğü elde etmek için yuan bazlı kendi petrol kontratını oluşturdu.Dünyanın en büyük ikinci...

Çin petrolde dizginleri eline alıyor

Enerji Günlüğü - Çin, ABD ve Avrupa üzerinde fiyat üstünlüğü elde etmek için yuan bazlı kendi petrol kontratını oluşturdu.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomik gücü ve en önemli petrol ithalatçısı Çin, petrol fiyatlarını kontrol edebilmek ve ABD’nin bu alandaki hakimiyetini elinden alabilmek için kendi borsasında kendi para birimi tabanlı işlemlere başladı. Çin'in kendi petrol kontratına sahip olması yalnızca rekabet üstünlüğünü değil, yuanın uluslararası ticarette kullanımını da artıracak.

ABD ve Avrupa üzerinde fiyat üstünlüğü elde etmek için yuan bazlı kendi petrol kontratını Şanghay Uluslararası Enerji Borsası'nda (INE) işleme alan Çin bu hamlesiyle Dubai, Umman, Masila  (Yemen), Basra, Katar, Upper Zakum (BAE) ve Shangli (Çin) menşeli petrol türleri  olmak üzere 7 farklı gravitede satış yapacak. Çin yuanı destekli kontratlar, Şanghay Uluslararası Enerji Borsası'nda varili 427,90 yuan yani 67,78 dolardan işlem görmeye başladı. Uzun vadede INE’nin Brent ve Batı Teksas türü (WTI) ile rekabet edebilecek düzeye gelmesi bekleniyor.

İKİ TİCARET DEVİ KONTRAT ALDI

Eylül vadeli kontratlar, yabancıya da açık olacak. İlk gün 20,300 kontrat el değiştirdi. Dünyanın en büyük petrol ticareti şirketlerinden İsviçre merkezli Glencore ve Hollanda merkezli Trafigura’da ilk kontrat alan şirketler arasında yer alıyor.

Ham petrol tüketimi son yıllarda aşırı yükselen Çin, geçen yıl ABD'yi de geçerek yabancı petrol talebi en fazla olan ülke oldu.

 
Önceki ve Sonraki Haberler