1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Çin Rusya’dan daha fazla elektrik talep etti

Çin Rusya’dan daha fazla elektrik talep etti

Kömür arzındaki sıkıntılar nedeniyle elektrik sıkıntısı yaşayan Çin, Rusya’dan elektrik arzını artırması için başvurdu.

Çin Rusya’dan daha fazla elektrik talep etti

Enerji Günlüğü - Kömür arzındaki sıkıntılar nedeniyle elektrik sıkıntısı yaşayan Çin, Rusya’dan elektrik arzını artırması için başvurdu.

Rusya'nın en büyük elektrik üretim ve dağıtım şirketi Inter RAO, daha fazla elektrik almak isteyen Çin'in şirkete başvurduğunu bildirdi. Rusya'da elektrik ihracatı yetkisine sahip tek şirket Inter RAO'nun yetkilisi tarafından yapılan basın açıklamasında, Çin'in şirkete elektrik arzını artırması için başvurduğu belirtildi. 

Açıklamada Inter RAO’nun söz konusu başvuruyu değerlendirdiği belirtilerek, "Şu anda arzda önemli bir artışın teknik olasılığına ilişkin istişareleri tamamlıyoruz. Çin'e arzdaki bir artışın Rusya'nın uzak doğusundaki sanayiler için elektrik fiyatında düşüşe yol açtığına dikkati çekiyoruz" denildi. 

Rusya'nın geçen yıl Çin'e elektrik ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 1,3 azalarak 3 milyar kilovatsaat seviyesine gerilemişti.

KÖMÜR FİYATLARINI DİZGİNLEMEK İÇİN ANLAŞMALAR İMZALANDI

Öte yandan Çin'in en büyük kömür üretim eyaleti Shanxi, dördüncü çeyrek için 14 diğer bölgeye tedarikin hızlandırılması taahhüdünde bulundu. Eyalet, sanayi merkez Hebei, Shandong, Jiangsu ve Zhejiang'ın içinde olduğu bölgelerle orta ve uzun vadeli kömür tedariki anlaşması imzaladı. İmzalanan orta ve uzun vadeli kömür kontratları, kömürün arz-talep dengesini istikrara kavuşturacak ve kömür fiyatlarını dizginleyecek. Çin'de termal kömür fiyatları dün 1.300 yuan/tonun (202 dolar) üzerine çıktı. 

Yine Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, demiryolu şirketleri ve yerel otoritelerden aralarında kuzeydoğu bölgesinin de olduğu önemli alanlarda kömür taşımacılığını güçlendirmelerini ve enerji üretimi için istikrarlı arzı sağlamalarını istedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler