1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Çin rüzgar ve güneş kapasitesini arttıracak

Çin rüzgar ve güneş kapasitesini arttıracak

Çin, rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesini 2030 yılına kadar 1,2 milyar kilovatın üzerine üzerine çıkaracak.

Çin rüzgar ve güneş kapasitesini arttıracak

Enerji Günlüğü - Çin, rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesini 2030 yılına kadar 1,2 milyar kilovatın üzerine üzerine çıkaracak.

Rüzgar ve güneş enerjisi kurulum ve kullanımında küresel lider olan Çin bu yatırımlarını daha da arttırmayı planlıyor. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Çin'in rüzgar ve güneş enerjisinde kurulu kapasitesini 2030'a kadar 1,2 milyar kilovatın üzerine (1200 GW) çıkaracağını açıkladı. Ayrıca Xi, fosil oymayan yakıtların enerji tüketimi içindeki payını da 2030'a kadar yüzde 25 civarına yükselteceğini de bildirdi. 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELEYE DAHA FAZLA KATKI SÖZÜ

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping BM 2020 İklim Zirvesi’nde yaptığı konuşmasında ayrıca, Çin’in küresel iklim sorunlarıyla mücadeleye daha fazla katkı yapacağını söyledi. Çin'in her zaman taahhütlerini yerine getirdiğini kaydeden Xi, Çin'in GSYİH’de birim başına karbondioksit emisyonunu 2030'da 2005 yılındaki düzeye göre yüzde 65'in üzerinde düşüreceğini açıkladı. Çin, 2015 yılında da karbon yoğunluğunu 2030'da yüzde 60-65 seviyesine indirme taahhüdünde bulunmuştu.

Gelişmiş ülkelere, gelişmekte olan ülkelere sermaye, teknoloji ve kapasite inşası konularındaki desteklerini artırma çağrısı yapan Xi Jinping, tüm taraflara güveni artırarak iklim yönetişiminde “yeşil toparlanmaya” odaklanılan yeni bir yaklaşım izleme çağrısında da bulundu.

RÜZGARDA İLK SIRAYA YERLEŞTİ

Öte yandan 2020 yılında da rüzgar enerjisi kapasitesini artırma yatırımlarını sürdüren Çin, rüzgar enerjisi kapasitesi bağlamında yeni kurulan tesisleri sayesinde dünyanın birinci sırasına yerleşti. Çin Ulusal Enerji Yönetimi’ne göre, ülke bu gelişmeyi daha çevreci bir kalkınma amacı kapsamındaki çalışmalarını sürdürme çabalarına borçlu. Çin, 2020 yılının ilk 10 ayında, rüzgar enerjisiyle üretilen elektrik üretimine 18,29 milyon kilovatlık bir kapasite ekledi. Bu, geçen yıla kıyasla 3,63 milyon kilovat bir fazlalık ifade ediyor. 

Çin, rüzgar enerjisinin yanı sıra, güneş enerjisi ile hidroelektrik enerji üretimi ve kullanımında da küresel lider konumunda.

 

Önceki ve Sonraki Haberler