1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Çin temiz hava için 562 milyar dolar yatırım yaptı

Çin temiz hava için 562 milyar dolar yatırım yaptı

Çin, ciddi hava kirliliğine sahip gün sayısını yüzde 1'in altında tutmak için 562 milyar dolar değerinde yatırım yaptı. 

Çin temiz hava için 562 milyar dolar yatırım yaptı

Enerji Günlüğü - Çin, hava kirliliğinin önlenmesi için yaptığı yatırımları hızlandırdı. Çin Ekoloji ve Çevre Bakanlığı Başmühendisi Liu Bingjiang, hava kalitesindeki iyileşmenin küresel çaptaki en hızlı değişim olduğunu, kömür kaynaklı kirlilik sorununun ise ülke genelinde temel olarak çözüldüğünü söyledi.  

Liu’nun verdiği bilgiye göre, ülkede daha temiz bir hava sağlamak amacıyla yaklaşık 4 trilyon yuan (562 milyar dolar) yatırım yapıldı. Bu rakam da gayrisafi yurtiçi hasılada yaklaşık 5 trilyon yuanlık büyümeyi beraberinde getirdi. 

Bu alanda yapılan yatırımlar sayesinde de kentlerde 3 milyonu aşkın yeni istihdam yaratıldı. Hava kalitesinin iyileştirilmesi sürecinde geliştirilen yeni teknoloji ve ürünler kullanıldı. Böylece yeni bir endüstri alanı da yaratıldı.  

KÖMÜR KULLANIMINA KESİN VE MAKUL ŞEKİLDE KONTROL

Öte yandan Çin Devlet Konseyi tarafından geçen hafta açıklanan planda, ülke çapında toplam kömür kullanımını ‘kesin ve makul’ şekilde kontrol edileceği ve hava kalitesini iyileştirmek için yüksek emisyon projelerinin sınırlanacağı belirtiliyor.  

Plana göre Çin, 2025 yılına kadar PM2,5 olarak bilinen havadaki tehlikeli parçacıkların yoğunluğunu, 2020 yılına kıyasla yüzde 10 azaltmak ve ciddi kirliliğe sahip gün sayısını yüzde 1'in altında tutmak istiyor. Önerilen diğer önlemler arasında, yeni ve temiz enerjinin geliştirilmesi, doğal gaz üretiminin artırılması ve yüksek enerji tüketimine ve yüksek emisyonlara yol açan projelerin kontrol altına alınması yer alıyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler