1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Çin ve Suudi Arabistan enerji işbirliğini arttıracak

Çin ve Suudi Arabistan enerji işbirliğini arttıracak

Ortadoğu’da yatırımlarını arttırmaya devam eden Çin, Suudi Arabistan ile nükleer enerji alanında da işbirliğini arttıracak.

Çin ve Suudi Arabistan enerji işbirliğini arttıracak

Enerji Günlüğü - Çin'in Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleriyle nükleer enerji, nükleer güvenlik ve uzay keşfi alanlarında işbirliği yapacak. 

Çin, önümüzdeki süreçte ihtiyacı olan petrol ve doğal gaz arzının en büyük tedarikçisi konumundaki Ortadoğu'ya daha fazla yatırım yapmaya hazırlanıyor. 9 Aralık'ta Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da 1. Çin-Arap Zirvesi gerçekleştirildi. Zirveye, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Tunus, Kuveyt ve Sudan devlet başkanları katıldı. Çin-Arap Zirvesi'nde bir çok anlaşma imzalayan Çin’in Ortadoğu ülkeleri ile kurduğu ilişkiler kurumsallaştırılarak, ikili ortaklıklar başta nükleer enerji olmak üzere geniş alanlara yayıldı.

SUUDİ ARABİSTAN İLE 34 YATIRIM ANLAŞMASI İMZALANDI

Çin-Arap Zirvesi'nden 1 gün önce Riyad’a giden Şi Cinping, burada Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ile birlikte Çin ile Suudi Arabistan arasında "Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması" imzaladı. Bu kapsamda, iki ülke arasında 34 yatırım anlaşması imzalandı. Cinping, Çin'in Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleriyle nükleer enerji, nükleer güvenlik ve uzay keşfi alanlarında işbirliği yapmayı hedeflediğini belirtti.

ÇİN ‘KUŞAK VE YOL GİRİŞİMİ’YLE ORTADOĞU YATIRIMLARINI ARTTIRIYOR

Enerji arzının güvenceye alınmasını ve düzenli petrol tedarikini dış politikasının temel hedeflerinden biri olarak gören Çin’in "Kuşak ve Yol Girişimi” proje bütçesinin %44'ü doğrudan enerji yatırımlarına, büyük oranda da fosil yakıtlara ayrılıyor. 

Kuşak ve Yol Girişimi'nin 2013 yılında hayata geçirilmesinden bu yana Çin, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine 123 milyar dolardan fazla yatırım yaptı. Aynı zamanda, Ortadoğu ülkeleriyle olan ticaret hacmini büyük oranda artırarak birçok Ortadoğu ülkesinin 1. ticaret ortağı hâline geldi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler