1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Çin ve Vietnam arasında yeniden petrol krizi başladı

Çin ve Vietnam arasında yeniden petrol krizi başladı

Vietnam, Güney Çin Denizi'nde kontrolündeki Vanguard Resifi yakınında petrol sondaj faaliyetlerini genişleteceğini duyurdu. Bunun üzerine Çin bölgeye gemilerini gönderdi.

Çin ve Vietnam arasında yeniden petrol krizi başladı

Enerji Günlüğü - Çin ile Vietnam arasında Güney Çin Denizi'nde uzun süredir devam eden anlaşmazlık, Vietnam'ın bölgedeki petrol sondaj faaliyetlerini genişletmeyi planladığını açıklamasının ardından arttı.

Vietnam’ın münhasır ekonomik bölgesinde (MEB) yer alan ve Çin ile tartışmalı bir bölge olan Blok 05-1A'daki petrol sondaj faaliyetlerini genişletmeyi planladığını açıklamasının ardından tansiyon yükseldi. Çin ile Vietnam arasındaki gerilim, Vietnam’ın tartışmalı Vanguard Resifi'ndeki petrol sondaj çalışmalarının Çin tarafından 'kışkırtıcı eylem' olarak değerlendirilmesi ardından arttı. 

Vietnam’ın bu planının Çin ile Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkeleri arasında 2002'de imzalanan "Güney Çin Denizi'nde Tarafların Davranış Kuralları Deklarasyonu"na aykırı olduğu ileri sürüldü. Çin, "Xiang Yang Hong 10" araştırma gemisini iki sahil güvenlik gemisi eşliğinde bölgeye gönderdi. Gemilere Guangdong ve Haynan eyaletlerinden 7 balıkçı gemisi de eşlik etti. Vietnam da misilleme olarak 5 gemi göndererek yanıt verdi. Öte yandan taraflardan herhangi bir açıklama yapılmadı.

Çin, 1947 yılında yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inde egemenlik iddiasında bulundu. Komşu ülkeler Vietnam, Filipinler, Malezya ve Brunie de bölgede hak iddia ediyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler