1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Çin yedek kömür üretim sistemi kuracak

Çin yedek kömür üretim sistemi kuracak

Çin, fiyatları dengelemek ve arz istikrarını sağlamak için 2027 yılına kadar kömür üretim rezervi oluşturmayı planlıyor.

Çin yedek kömür üretim sistemi kuracak

Enerji Günlüğü - Çin'in bu on yılın ikinci yarısında kömür kullanımını kademeli olarak azaltmayı hedeflemesine rağmen, fiyatları istikrara kavuşturmak ve kömür arzını güvence altına almak için 2027 yılına kadar yedek kömür üretim sistemi kurmayı planlıyor. 

Devlet planlama kuruluşu çalışanı yaptığı açıklamada, yeni sisteme ilişkin taslak kuralları, rezervin tam olarak nasıl çalışacağına ilişkin ayrıntılı bilgi vermedi ancak hedefin, 2030 yılına kadar, 2022 üretiminin %7'sine denk gelen 300 milyon ton "sevk edilebilir" yıllık kömür üretimine sahip olmak olduğunu belirtti. 

2022’DE KÖMÜR ÜRETİMİ REKOR KIRDI

Çin geçen yıl 4,5 milyar tonluk rekor üretim gerçekleştirdi. Pekin, 2021'de yıllık tüketiminin %15'ine eşdeğer kömür rezervlerinin madenlerde, limanlarda, enerji santrallerinde ve bazı belirlenmiş depolama alanlarında stoklanmasını hedefliyor. Yeni sistem, belirli miktardaki üretim kapasitesinin gerektiğinde çıkarılmaya hazır olmasını sağlayarak bu stoklar üzerine inşa edilecek. Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC), yılda en az 3 milyon ton üretim kapasitesine sahip madenlerin dahil olmak için başvuruda bulunabileceğini belirtti. Taslak kurallar 6 Ocak 2024'e kadar kamuoyunun yorumuna açık olacak. 

Önceki ve Sonraki Haberler