1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Çin’de çift basamaklı türbinli HES tam kapasite üretimde

Çin’de çift basamaklı türbinli HES tam kapasite üretimde

Dünyanın en büyük çift basamaklı türbinine sahip Lijiaxia Hidroelektrik Santrali (HES), Çin'in Qinghai Eyaletinde, iki milyon kilovat ile tam kapasite çalışmaya başladı. 

Çin’de çift basamaklı türbinli HES tam kapasite üretimde

Enerji Günlüğü - Çin’de dünyanın en büyük çift basamaklı türbinli hidroelektrik santrali resmi olarak açıldı. 400 MW kapasiteli Lijiaxia Hidroelektrik Santrali’nin 5'inci ünitesi tam kapasite üretime başladı.

China Media Group, kuzeybatı Çin'in Qinghai Eyaletinin Jainca beldesi ile Hualong beldesi sınırında yer alan Lijiaxia Hidroelektrik Santrali’nin 5'inci ünitesinin 72 saatlik bir deneme işleminden başarıyla geçtikten sonra, 10 Ekim 2023 Salı sabahı itibarıyla resmen işlemeye başladığını bildirdi. Yapılan açıklamada, Çin’in ilk kez bir çift basamaklı türbin çözümü benimsediği ve bu santralin de, türünün dünyadaki en büyük örneği olduğu vurgulandı. 

Lijiaxia Hidroelektrik Santrali 400 MW kapasitelik tek bir üniteye sahip. Ünite 5, yerli bir soğutma yöntemi olan buharlaştırıcı bir soğutma düzeneği kullanıyor. Bu sistem, statorun sıcaklığını yükselmekten alıkoyduğu gibi enerji santralinin doruğa ulaşma ve frekans ayarlama kapasitesini de değerlendiriyor. 

Ayrıca ultra-yüksek voltajlı iletim kanalı için önemli bir enerji tedarikçisi olan Ünite 5, esas olarak fotovoltaik/güneş ve rüzgar enerjisi üretiminin aralıklı güç destekleme operasyonu için de işlev görüyor. Rüzgar ve güneşten elde edilen enerjinin veriminde veya çıkışında meydana gelecek farklılaşmaları dengeliyor ve yeni enerji üretimini güvenli, istikrarlı ve yüksek kaliteli temiz enerjiye dönüştürüyor. Eylül ayı sonu itibarıyla Lijiaxia Elektrik Santrali toplam 142 bin 482 milyar kilovat saat enerji üretmişti. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler