1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Çin'de kömür kıtlığı elektrikte karne kullanımını arttırabilir

Çin'de kömür kıtlığı elektrikte karne kullanımını arttırabilir

Çin’de kömür arz sorunları nedeniyle elektrikte karne kullanımına geçen Yunnan ve Guangdong bölgelerinin ardından Guizhou, Shaanxi ve Shanxi bölgelerinin de bu uygulamaya geçebilebileceği kaydedildi. 

Çin'de kömür kıtlığı elektrikte karne kullanımını arttırabilir

Enerji Günlüğü - Çin’de kömür arz sorunları nedeniyle elektrikte karne kullanımına geçen Yunnan ve Guangdong bölgelerinin ardından Guizhou, Shaanxi ve Shanxi bölgelerinin de bu uygulamaya geçebilebileceği kaydedildi. 

Çin’de kış hazırlıkları nedeniyle yazın yoğun kömür kullanımı ​​ve Avustralya'dan kömür ithali yasağı kömür fiyatlarını artırıyor ve elektrik kesintilerine neden oluyor. Çinli yetkililer, kömür fiyatlarını sınırlamak da dahil olmak üzere, artan enerji maliyetlerini kontrol etmenin yollarını araştırıyor. 

Yaşanan kömür arz sorunlarıyla artan elektrik kesintileri elektrikte karne uygulamasının yaygınlaşabileceği sinyalini veriyor. Çin’de geçen ay Yunnan ve Guangdong bölgelerinde azalan kömür arzı nedeniyle karne sistemine geçilmiş, durum Çin'in elektrik arz sorunlarının büyüklüğünün göstergesi olarak algılanmıştı. Çin'de kömür arzında azalma nedeniyle bazı kömür yakıtlı elektrik üretim tesislerinde üretim maliyetlerinin ana tarife fiyatının üzerine çıkarmıştı. Gelinen noktada yeni bölgelerin de elektrik kullanımını karneye bağlamayı değerlendirdiği kaydediliyor. Elektrikte karneyi değerlendiren bölgeler arasında Guizhou, Shaanxi, Shanxi de sayılıyor. 

Arz sorunları nedeniyle artan kömür fiyatlarının ülkenin doğal gaz ile elektrik üretimini arttıracağı tahmin edilirken, bazı analistler bu durumun geçici olduğunu ve stokların dolup hidroelektrik santrallerinde elektrik üretiminin artmasıyla kömür arzı ve fiyatlarının normal seviyelere ineceğini tahmin ediyorlar. 

Önceki ve Sonraki Haberler