1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Çin’de yeni kayaç petrolü keşfi

Çin’de yeni kayaç petrolü keşfi

Çin’in en büyük petrol yatağı olan Daqing’de yaklaşık bin 268 milyar tonluk yeni kayaç petrolü yatağı bulundu.

Çin’de yeni kayaç petrolü keşfi

Enerji Günlüğü - Çin’in en büyük petrol yatağı olan Daqing’de yaklaşık bin 268 milyar tonluk yeni kayaç petrolü yatağı bulundu.

Çin, ülkenin enerji konusundaki ulusal güvenliği ve kaya petrolü endüstrisinin gelişimi bakımından da çok önemli bir keşif gerçekleştirdi. Çin’in Daqing petrol yataklarında, 25 Ağustos Çarşamba günü çok kapsamlı yeni bir kayaç (şeyl) petrolü yatağı bulundu. Kamu enerji şirketi China National Petroleum Co (CNPC), mevcut Daqing petrol sahası bölgesindeki azalan üretimini yenilemeye yardımcı olacak yeni kayaç petrolü üretimi planladığını açıkladı.

Söz konusu mevkide yaklaşık bin 268 milyar tonluk jeolojik rezerv bulunduğunun tahmin edildiği bildirildi. CNPC, ülkenin en büyük petrol yatak merkezlerinden olan bu yataklardan 2025 yılına kadar yılda bir milyon ton kaya petrolü üretim kapasitesine ulaşmayı amaçlıyor. 

BÖLGEDE PETROL REZERVLER 1959 YILINDA KEŞFEDİLDİ

Kuzeydoğu Çin eyaleti Heilongjiang’da yer alan petrol rezervleri, 1959 yılında keşfedildiğinden bu yana, Çin’in modern petrol endüstrisine kayda değer katkı sağladı. Nitekim son 62 yıl içinde Daqing petrol yataklarından 2,4 milyardan fazla ham petrol elde edildi. Aslında burada daha 1980'li yıllardan bu yana şist gazı/ kaya petrolü arayışı başlamıştı. Bu yeni keşif Çin’in bu yeni enerji türüne açılımı açısından yeni bir adım oluşturuyor. Öte yandan bu keşif, ülkenin enerji konusundaki ulusal güvenliği ve kaya petrolü endüstrisinin gelişimi bakımından da çok önemli. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler