1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Çin’de yeni kurulan güneş santralleri, ABD’nin iki katına ulaşacak

Çin’de yeni kurulan güneş santralleri, ABD’nin iki katına ulaşacak

Çin'in kırsal bölgelerindeki 80 milyondan fazla haneyi kapsayan yaklaşık 27,3 milyar metrekarelik toplam çatı alanına güneş enerji sisteminin kurulabileceği kaydedildi.

Çin’de yeni kurulan güneş santralleri, ABD’nin iki katına ulaşacak

Enerji Günlüğü - Çin’de bu yıl yeni kurulan güneş santralleri, ABD’nin iki katına ulaşacak. Yılın ilk dokuz ayında ise ev tipi fotovoltaik enerjinin yeni eklenen kurulu kapasitesi 32,98 milyon kilovat ile toplamın yaklaşık yarısını oluşturdu.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) 2023 ile 2050 arasında emisyonların yüzde 45 kadarının fosil yakıtlardan kaynaklanacağını tahmin etmesine karşın, dünyanın ikinci büyük ekonomisi baş döndürücü bir hızla yenilenebilir enerji kapasitesini artırıyor. İngiltere medyasında yer alan bir rapora göre, 2023 yılında Çin’in yeni kurulan güneş enerjisi tesisleri, Amerika Birleşik Devletleri’nin iki katı kadar olacak.       

Enerji ve Hava Araştırma Merkezi uzmanlarından Lauri Myllyvirta tarafından hazırlanan rapora göre, Çin’in yeni güneş, rüzgar, hidroelektrik ve nükleer tesisleri, salt 2023 yılında yaklaşık 423 (TWh) teravat saat üreterek Fransa’nın yıllık toplam elektrik tüketimini karşılayacak miktara ulaşacak. 

2024’TE HES’LERDEN ÜRETİM ARTACAK

Kurulan kapasitelerin kitlesel artışı ve kuraklık sezonundan sonra beklenen çok yüksek hidroelektrik santrallerinin katkısıyla 2024 yılında üretilecek elektrik için daha az fosil yakıt kullanılacak. Bu nedenle Çin’in karbondioksit emisyonlarının ciddi miktarda azalacağı tahmin ediliyor. Bu eğilimin sürekli olacağına da kesin gözüyle bakılıyor, çünkü düşük karbon emisyonlu enerjilerin gelişme temposu, Çin’in yıllık toplam elektrik gereksinimini karşılamakla kalmayıp üzerine de çıkacak. 

EVLERİN ÇATISINDA 105 MİLYON KW ELEKTRİK ÜRETİLİYOR

Ayrıca Çin Ulusal Enerji İdaresi’nden (NEA) verilen bilgiye göre, Çin’in hane halkı tarafından üretilen dağıtık fotovoltaik enerji kapasitesi, ülkenin kırsal bölgelerindeki beş milyondan fazla haneyi kapsayacak şekilde Eylül sonu itibarıyla yaklaşık 105 milyon kilowatt'a ulaştı. 

İLK 9 AYDA YENİ GES KURULUMLARININ YARISI HANELERDE

NEA, son yıllarda Çin’in hane halkı tarafından üretilen dağıtılmış fotovoltaik enerjisinin hızlı bir şekilde geliştiğini belirterek, bunun güvenli ve güvenilir elektrik tedariğinin sağlanmasında, enerjinin yeşil dönüşümünün teşvik edilmesinde ve aynı zamanda elektrik üretimindeki büyümenin desteklenmesinde hayati bir rol oynadığını da kaydetti. Verilere göre, 2023 yılı ilk üç çeyrekte ev tipi fotovoltaik enerjinin yeni eklenen kurulu kapasitesi 32,98 milyon kilovat olarak gerçekleşti. Bu, dağıtık fotovoltaik gücün yeni kurulu kapasitesinin yaklaşık yarısını oluşturuyor. NEA’ya göre bu rakam aynı zamanda Çin'in ilk dokuz aydaki toplam fotovoltaik enerji kurulu kapasitesinin dörtte birinden fazlasını temsil ediyor. 

KIRSALDA ÇATI GES POTANSİYELİ DEVASA

İlgili departmanların projeksiyonlarına atıfta bulunan NEA, Çin’in kırsal haneleri tarafından üretilen dağıtılmış fotovoltaik enerjinin gelişme potansiyelinin çok büyük olduğunu, çünkü 80 milyondan fazla kırsal haneyi kapsayan yaklaşık 27,3 milyar metrekarelik toplam çatı alanına fotovoltaik enerji üretim ekipmanının kurulabileceğini söyledi. 

Önceki ve Sonraki Haberler