1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Çin’de yüksek güvenlikli nükleer reaktör elektrik üretmeye başladı

Çin’de yüksek güvenlikli nükleer reaktör elektrik üretmeye başladı

Dünyanın ilk dördüncü nesil nükleer santrali, Çin’in Shandong bölgesinde tam kapasite elektrik üretimine başladı.

Çin’de yüksek güvenlikli nükleer reaktör elektrik üretmeye başladı

Enerji Günlüğü - China Huaneng Group, Tsinghua Üniversitesi ve Çin Ulusal Nükleer Şirketi tarafından ortaklaşa geliştirilen dünyanın ilk dördüncü nesil nükleer enerji santrali Shidaowan yüksek sıcaklıklı gaz soğutmalı reaktörü (HTGR) bugün Çin’de resmi olarak üretime başladı. 

Çin'in Shandong Bölgesinde bulunan ve tamamen yerli teknolojiyle geliştirilen HTGR nükleer enerji santralinin ana programının baş tasarımcısı ve Tsinghua Üniversitesi Nükleer Enerji ve Yeni Enerji Teknolojisi Enstitüsü Başkanı Zhang Zuoyi, HTGR’nin dördüncü nesil nükleer enerji teknolojisine sahip gelişmiş bir reaktör türü olduğunu söyledi.

YÜKSEK GÜVENLİKLİ REAKTÖR

Temel özelliği ”güvenlik” olan reaktör, radyoaktif malzemelerin erimesi veya sızmasından kaçınabiliyor. Zhang, bu yeteneğin soğutma kapasitesinin tamamen kaybı durumunda bile herhangi bir müdahale olmaksızın korunduğunu ekledi.

YERLİLİK ORANI %90’IN ÜZERİNDE

Projeye tasarım ve geliştirme, mühendislik inşaatı, ekipman imalatı, üretim ve işletme konularında uzman 500’den fazla şirket katıldı. Projeden sorumlu Zhang Yanxu, nükleer santralin ekipmanlarının yerlilik oranının yüzde 90’ın üzerine çıktığını söyledi. Shidaowan HTGR nükleer santralinin inşaatına Aralık 2012’de başlandı ve ilk kez Aralık 2021’de elektrik üretildi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler