1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Çin’den sanayide yeşil kalkınma planı 

Çin’den sanayide yeşil kalkınma planı 

Çin, sanayi sektöründe karbon salımlarının azaltılması için 5 yıllık yeşil kalkınma planı yayınladı.

Çin’den sanayide yeşil kalkınma planı 

Enerji Günlüğü - Çin, sanayi sektöründe karbon salımlarının azaltılması için 5 yıllık yeşil kalkınma planı yayınladı.

Çin Sanayi Bakanlığı, sanayi sektörünün yeşil kalkınmasını amaçlayan 5 yıllık bir plan ortaya koydu. Sanayi sektörlerinin 14. Beş Yıllık Plan döneminde (2021-2025) yeşil bir kalkınma gerçekleştirmesi için Endüstri ve Enformasyon Teknolojileri Bakanlığı tarafından açıklanan plana göre, Çin’in endüstriyel yapısı ve üretimi, 2025 yılında yeşil kalkınmaya dönük teknolojiler ve ekipmanın büyük ölçüde kullanımı sayesinde çevreci ve düşük karbonlu bir dönüşüm yönünde ciddi ilerlemeler kaydetmiş olacak.  

Yeşil kalkınma planı, çelik, çimento, alüminyum ve diğer sektörlerde kapasitelerin sıkı şekilde kontrol edilmesini, temiz enerji tüketiminin arttırılmasını, çelik, çimento, kimyasal üretiminde hidrojen ve bio yakıt kullanımının cesaretlendirilmesini içeriyor. 

Enerjinin ve kaynakların etkin kullanımı büyük ölçüde artırılacak ve imalat sektöründe yeşil gelişme 2025 yılında daha da ilerlemiş olacak. Bunlar, karbon emisyonlarının endüstri sektöründe 2030’da doruğa ulaşması açısından sağlam bir temel oluşturacak.

YEŞİL ENDÜSTRİLERİN PİYASA DEĞERİ 1,73 TRİLYON DOLARA ULAŞACAK

Çin Uluslararası Radyosunun haberine göre, Anahtar sektörlere ve bölgelere ilişkin yeşil bir üretim sistemi, 2025 itibarıyla oturtulmuş olacak. Bu çerçevede yeşil ve çevre dostu endüstrilerin piyasa değeri, 11 trilyon yuana (yaklaşık 1,73 trilyon dolara) ulaşmış olacak. 

Çin, 2025 itibarıyla, karbondioksit emisyonlarını yüzde 18 oranında azaltmayı ve belli başlı endüstri firmalarının emisyonlarını da endüstriyel çıktı katma değer birimi başına  yüzde 13,5 düşürmeyi hedefliyor. Öte yandan, belli başlı kirletici emisyonların yoğunluğu, anahtar sektörlerde, plana göre, yüzde 10 oranında azaltılacak.

Önceki ve Sonraki Haberler