1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Ciner, Çinli TCC ile Ankara’da soda üretecek

Ciner, Çinli TCC ile Ankara’da soda üretecek

Enerji Günlüğü - Ciner Grubu bünyesindeki Kazan Soda Elektrik, Çinli Tianchen Corporation (TCC) mühendislik şirketi ile soda külü ve kojenerasyon yatırımı...

Ciner, Çinli TCC ile Ankara’da soda üretecek

Enerji Günlüğü - Ciner Grubu bünyesindeki Kazan Soda Elektrik, Çinli Tianchen Corporation (TCC) mühendislik şirketi ile soda külü ve kojenerasyon yatırımı yapmak üzere 1.35 milyar dolarlık bir anlaşmaya imza attı.
Anlaşmaya Ciner Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner ile TCC Yönetim Kurulu Başkanı Wang Zhiyuan imza koydu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da konuk olduğu imza töreninde söz alan Turgay Ciner, yeni yatırım ile sodada dünyanın en büyük şirketi olacaklarını ifade etti. Ciner, "Bir numara olmak gurur verici. Burada üretilecek olan her bir dolar döviz girdisidir" dedi.

1.75 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Ciner'in verdiği bilgiye göre toplam 1 milyar 350 milyar doları bulacak yatırımla 1 milyar 750 milyon dolar ihracat, 2 bin 200 yeni eleman alımı hedefleniyor. Ayrıca Eti Soda ve Kazan Soda'nın üretim miktarının da 4 milyo 400 bin ton olması planlanıyor. Turgay Ciner yatırımla ilgili şu bilgileri verdi:
"Yatırım 2016 yılında tamamlanacak. Böylece ihracat 1 milyar 750 milyon dolar olacak. Bunun 1 milyar 300 milyon doları sodadan gelecek. Tesislerde 2 bin 200 eleman istihdam edilecek. Buradan günde 8 bin ton mal nakledilecek. Devlet Demiryolları ile mutabakata vardık. Tren üretim alanının içine girecek. Günde 4 trenle 2 bin 500 ton mal kıyıya nakledilecek, oradan Güney Amerika ve Avustralya'ya gönderilecek."

YILDIZ: CİNER YERLİ KÖMÜRE GÖNÜLLÜ BİR GRUP
Enerji Bakanı Taner Yıldız da Ciner Grubu ile TCC'nin madencilik alanında hem Türkiye hem de bölge ve dünya için önemli bir anlaşmaya imza attıkların söyledi. Türkiye'nin büyüdüğünü, devamlı uluslararası yatırım aldığını aktaran Taner Yıldız, "Bu ortamdan en iyi yararlanan gruplardan biri de Ciner'dir. Hakikaten yerli kömür yatırımlarında gönüllü bir grup" dedi.

ENERJİ BORCUNUN BİR BÖLÜMÜNÜ BU YATIRIM ÖDER
Geçen hafta Afşin-Elbistan için 12 milyar dolarlık bir anlaşmaya imza atıldığını hatırlatan Yıldız şunları söyledi:
"Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan bir anlaşmaydı. Ciner ve TCC de ikinci büyük anlaşmayı imzaladı. Anlaşmanın ardından yapılacak yatırım ihracata büyük ivme getirecek. Ciner ve TCC'nin yatırımının ehemmiyeti ortadadır. TCC, kömürü tanıyan bir şirket. Bu alanda gayet deneyimli. Yeni yatırımda da doğalgaz kullanmadan buhar üretebilir. Onun için kendilerine yardımcı olacak, ithal kaynakları değil yerli kaynakları teşvik edeceğiz. Kuşku yok soda üretimine yapılan yatırım maden sektörünün milli gelire katkılarını artıracaktır. Malum, enerji sektörü ihracata borçlu olan bir sektör. Petrol ürünlerinin kullanımı ile ilgili ithalattan alacaklı, ihracata borçludur. Borcun bir bölümünü umuyorum bu anlaşma ile ödeyeceğiz."

Önceki ve Sonraki Haberler