1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Ciner Grubu’nun Ankara’daki kojenerasyon tesisi açıldı

Ciner Grubu’nun Ankara’daki kojenerasyon tesisi açıldı

Enerji Günlüğü - Ciner Grubu’nun, 1,5 milyar dolarlık yatırımla Ankara’da kurduğu kojenerasyon tesisi açıldı. Tesiste madencilik, kimya ve elektrik...

Ciner Grubu’nun Ankara’daki kojenerasyon tesisi açıldı

Enerji Günlüğü - Ciner Grubu’nun, 1,5 milyar dolarlık yatırımla Ankara’da kurduğu kojenerasyon tesisi açıldı. Tesiste madencilik, kimya ve elektrik üretim faaliyetleri yürütülecek.

Ciner Grubu şirketlerinden Kazan Soda Elektrik Üretim A.Ş.’nin Ankara’nın kuzeybatısında kurduğu kojenerasyon tesislerinin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın katılımıyla dün gerçekleştirildi. Tesis, dünyanın en büyük ölçekli çözelti madenciliği, soda külü üretim tesisi, 380 MWe ve 400 ton buhar üretimi ile Türkiye’nin en büyük üretim kapasiteli kojenerasyon tesisi olma özelliğine sahip.

YATIRIM ELEKTRİK ÜRETİMİNİ DE KAPSIYOR

Fabrikanın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tamamı yerli kaynaklarla çalışacak bu tesisten yapılacak ihracatın her kuruşu ülkemize ner girdi olarak yazılacaktır. Bu tesis hem madencilik hem kimya hem de elektrik üretim faaliyetlerini içerisinde barındırıyor. Maliyeti 1.5 milyar dolar olan tesisin 2200 kişiyi istihdam edecek olması ihtifar verici bir tablodur. İhracatın her kuruşu ülkemize net girdi olarak yazılacaktır. Ülkemiz dünya soda külü ihtiyacının onda birini, Avrupa'nın ihtiyacının da yarısını karşılayabilir hale gelmiştir. Soda ile hayvan yemine kadar kapsama alanı olan stratejik bir üründen bahsediyoruz. Bu büyük yatırımın önemli parçası da 380 megavat güce sahip elektrik santralidir. Bu santral kendi fabrikasını besleyeceği gibi, kalan elektriği de sisteme aktaracaktır." dedi.

DÜNYA SODA KÜLÜ İHTİYACININ YÜZDE 14’ÜNÜ KARŞILAYACAK

Kazan Soda Elektrik Üretim A.Ş. dünyadaki ticaret hacmi 15 milyar dolar olan ve en fazla ticareti yapılan onuncu kimyasal olarak nitelendirilen soda külünün üretimini gerçekleştirecek ve üretiminin tamamını ihraç edecek. 

Ciner Grubu Başkanı Turgay Ciner, Kazan Soda Elektrik Üretim Tesisi'nin Dünyada soda külü ihtiyacının yüzde 14'ünü karşılayacağını söyledi. Ciner açılışta yaptığı konuşmada, tesisin 2,5 yılda tamamlandığını söyledi. Ciner tesisin açılışıyla Ankara'da 10 binden fazla kişiye iş imkanı sağladıklarını söyledi. 

Soda külü Diğer bir ismi sodyum karbonat olan soda külü dünyada en yaygın olarak kullanılan onuncu kimyasal olduğu belirtiliyor. Cam, deterjan ve temizlik üretiminde hammadde, gıda, ilaç, kimyasal madde ve metalürjik uygulamalarda da katkı maddesi olarak üretim süreçlerinde kullanılıyor. Soda külü yüzde 54 cam sanayii, yüzde 17 deterjan ve temizlik endüstrisi, yüzde 10 katkı kimyasalları ve metalürjik uygulamalar, yüzde 9 gıda katkı ve ilaç sanayii, yüzde 10 ise diğer kimya endüstrisi olarak ayrıştırılabiliyor. 

 

 
Önceki ve Sonraki Haberler