1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Çin’in güneş paneli üretim maliyeti Avrupa’dan yüzde 35 düşük

Çin’in güneş paneli üretim maliyeti Avrupa’dan yüzde 35 düşük

IEA, küresel tedarik zincirindeki yeni güneş paneli üretim tesislerinin 2030 yılına kadar 120 milyar dolar tutarında yatırım çekebileceğini öngörüyor.

Çin’in güneş paneli üretim maliyeti Avrupa’dan yüzde 35 düşük

Enerji Günlüğü - Çin'in güneş paneli üretim maliyetleri Avrupa'dan %35, ABD'den %20 ve Hindistan'dan %10 daha düşük. Çin küresel üretimde %80 paya sahip.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yayınladığı ve güneş enerjisi üretim sürecinin incelenerek zorluk ve fırsatlarının değerlendirildiği Solar PV Küresel Tedarik Zincirlerine ilişkin özel raporuna göre, net sıfır emisyona güvenli bir geçiş sağlamak için dünyanın güneş paneli tedarik zincirlerini çeşitlendirmeye ihtiyacı var. Çin, bu konuda açık ara lider konumunda. Çin'in güneş paneli üretimini ve pazarlarını genişletmeye odaklanan endüstriyel ve yenilikçi politikaları, güneş enerjisinin dünyanın birçok yerinde en uygun fiyatlı elektrik üretim teknolojisi olmasına yardımcı oldu. Ancak bu aynı zamanda solar PV tedarik zincirlerinde de dengesizliklere yol açtı. 

ÇİN’İN PANEL ÜRETİMİNDEKİ PAYI %80

Rapora göre, Çin'in güneş paneli üretimindeki payı bugün %80'i aşıyor. polisilikon ve wafers dahil olmak üzere temel elementlerde ise payı, yapım aşamasındaki mevcut üretim kapasitesine bağlı olarak önümüzdeki yıllarda %95'in üzerine çıkacak. Ayrıca Çin’deki güneş paneli üretimi kömür başta olmak üzere fosil yakıt destekli olduğuna da dikkat çekiliyor.

ÇİN’İN ÜRETİM MALİYETLERİ AVRUPA’DAN %35 DAHA DÜŞÜK

Yüksek emtia fiyatları ve tedarik zinciri darboğazları geçen yıl güneş paneli fiyatlarında yaklaşık %20'lik bir artışa neden oldu. Solar PV üretiminin maliyet rekabet gücü, tedarik zincirlerini çeşitlendirmek için önemli bir zorluk olarak öne çıkıyor. Çin'deki maliyetler Avrupa'dan %35, ABD'den %20 ve Hindistan'dan %10 daha düşük. Bu farkın giderilmesinde hükümet politikalarının belirleyici olduğu vurgulanıyor.

120 MİLYAR DOLAR YATIRIM, 1 MİLYON İSTİHDAM

Rapor, Küresel tedarik zincirindeki yeni güneş PV üretim tesislerinin 2030 yılına kadar 120 milyar dolar tutarında yatırım çekebileceğini tespit ediyor. Sektörün, modül ve hücre üretimi gibi en yoğun iş alanları ile birlikte, 2030 yılına kadar istihdamı ikiye katlayarak 1 milyona çıkarma potansiyeline sahip olduğunu belirtiyor.

ARZ GÜVENLİĞİ İÇİN 5 ÖNCELİKLİ ALAN

Rapor, güneş paneli arz güvenliğini artırmak ve çevresel ve sosyal sürdürülebilirlik, yatırım riskleri ve maliyet rekabetçiliği gibi temel zorlukları ele alacak politika eylemi için 5 öncelikli alanı vurguluyor. Bunlar, üretimi ve ham materyal arzını çeşitlendirmek, yatırımlarda riskleri gidermek, çevre ve sosyal açıdan sürdürülebilirliği sağlamak, inovasyon çalışmalarını geliştirmek ve geri dönüşüm kapasitesini geliştirip güçlendirmek olarak sıralanıyor.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler