1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Çin’in petrol üretimi artışının yarısı denizlerden

Çin’in petrol üretimi artışının yarısı denizlerden

Çin’in açık deniz petrol üretiminin 2023 yılında 60 milyon tonu, açık deniz doğal gaz üretiminin ise 23 milyar metreküpü aşması bekleniyor. 

Çin’in petrol üretimi artışının yarısı denizlerden

Enerji Günlüğü - Çin’de açık deniz enerji kaynaklarının kullanımı bu yıl petrol üretimindeki artışın yaklaşık yarısını, doğal gaz üretimindeki artışın da yüzde 13’ünü oluşturdu. 

Çin Ulusal Açık Deniz Petrol Şirketi (CNOOC) Enerji Ekonomisi Enstitüsü’nün yayımladığı veriler, Çin’de bu yıl açık deniz (offshore) kaynaklı enerji kullanımının rekor seviyeye ulaştığını gösterdi. Çin’in açık deniz ham petrol üretiminin bu yıl %7 artışla 58 milyon 600 bin tona ulaşması, bu artışın ham petrol üretimindeki toplam artışın yüzde 50’sinden fazlasını oluşturması bekleniyor. 

Öte yandan, Çin’in açık deniz doğal gaz üretiminin de geçen yıla kıyasla yüzde 8,6 yükselişle 21 milyar 600 milyon metreküpü aşacağı, söz konusu artışın doğal gaz üretimindeki toplam artışın yaklaşık yüzde 13’ünü oluşturacağı tahmin ediliyor. 

Enstitü, ülkenin açık deniz petrol üretiminin 2023 yılında 60 milyon tonu, açık deniz doğal gaz üretiminin ise 23 milyar metreküpü aşmasının beklendiğini de vurguladı. 

ÇİN’İN TOPLAM PETROL ÜRETİMİ İLK KEZ 200 MİLYON TONU AŞACAK

Enstitüye göre, Çin'in ham petrol ve doğal gaz ithalatına olan bağımlılığı bu yıl daha da düşecek. Ülkenin ham petrol üretiminin bu yıl 205 milyon tona ulaşarak, 2016 yılından bu yana ilk kez 200 milyon ton seviyesini aşması bekleniyor. Doğal gaz üretiminin de geçen yıla göre yüzde 6,5 artışla 221 milyar 100 milyon metreküpe çıkacağı tahmin ediliyor.

Bu yıl Çin’de 7 yeni açık deniz petrol ve doğal gaz keşfi gerçekleştirildi. Resmî verilere göre, ülkenin ham petrolde ithalata bağımlılığı 2020 yılında %73,6 iken, 2021’de %72’ye inerek son 20 yılda ilk kez gerileme gösterdi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler