1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Çin’in Rusya’ya enerji ödemeleri zirvede

Çin’in Rusya’ya enerji ödemeleri zirvede

Çin’in Temmuz ayında Rusya'dan kömür ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 arttı.

Çin’in Rusya’ya enerji ödemeleri zirvede

Enerji Günlüğü - Çin, Rusya'dan petrol, gaz ve kömür alımı için Ukrayna savaşının başından bu yana 35 milyar dolar harcadı.

Çin, enerji alanında Rusya ile ticaretini artırmaya devam ediyor. Ukrayna savaşının başladığı Şubat ayından bu yana Çin'in Rusya'dan kömür, gaz ve ham petrol, petrol ürünleri alımı için ödediği para 35 milyar dolara ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde Rusya'dan 20 milyar dolarlık petrol, gaz ve kömür ithal etmişti.

Sadece Temmuz ayına bakıldığında Çin, Rusya'dan petrol, petrol ürünleri, gaz ve kömür için 7,2 milyar dolar ödedi. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 4,7 milyar dolar olmuştu.

KÖMÜR İTHALATI BEŞ YILIN ZİRVESİNDE

Rusya'nın Batı'nın uyguladığı yaptırımlar nedeniyle elindeki kömürü iskontolu fiyattan satması Çin'i Rus kömürüne yöneltti. Rusya, Mayıs ve Haziran aylarının ardından Temmuz ayında da Çin'in en büyük petrol tedarikçisi oldu. Çin Genel Gümrük İdaresi verilerine göre, Temmuz ayında Rusya'dan kömür ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarak 7,42 milyon ton oldu.

TEMMUZ’DA RUSYA’DAN PETROL ALIMI %8’E YAKIN ARTTI

Rusya, Mayıs ve Haziran aylarının ardından Temmuz ayında da Çin'in en büyük petrol tedarikçisi oldu.  Çin, Temmuz ayında Rusya'dan geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,6 artışla 7,15 milyon ton petrol aldı.  

Ancak Temmuz ayında Rusya'dan Çin'e günlük ortalama petrol satışı Mayıs ayındaki 2 milyon varilin altında 1,68 milyon varil olarak gerçekleşti.  

KURAKLIK NEDENİYLE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ ALINIYOR

Öte yandan Çin'de aşırı sıcakların ve kuraklığın yol açtığı enerji arz yetersizliğine karşı tedbirler alınıyor. Chongqing kentinde alışveriş merkezlerinin açık kalabilecekleri saatler azaltıldı. 21 Ağustos tarihli karara göre, enerji arzının güvenli ve düzenli sağlanabilmesi amacıyla alışveriş merkezleri 08.00-13.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecekler.  

Sichuan Eyaleti’nde de endüstriyel enerji tüketicilerine uygulanan kısıtlamalar 25 Ağustos tarihine kadar uzatıldı. Eyalet, kuraklığın hidroelektrik santrallerinde enerji üretimini sınırlaması nedeniyle sanayide kullanılan elektriğin arzını 15-20 Ağustos dönemi için kısmıştı.  

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler