1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Çinli EV üreticisi Xpeng’ten yeni yatırım

Çinli EV üreticisi Xpeng’ten yeni yatırım

Çinli elektrikli otomobil üreticisi Xpeng, ülkenin araç paylaşım şirketlerinden Didi'nin elektrikli otomobil birimini 744 milyon dolara satın alacak. 

Çinli EV üreticisi Xpeng’ten yeni yatırım

Enerji Günlüğü - Çinli elektrikli otomobil üreticisi Xpeng, ülkenin araç paylaşım şirketlerinden Didi'nin elektrikli otomobil birimini 744 milyon dolara satın alacak. 

Çinli EV üreticisi Xpeng, Çinli araç kiralama şirketi Didi'nin elektrikli otomobil geliştirme girişimini satın alacağını açıkladı. 744 milyon dolar değerindeki bu anlaşmayla birlikte şirket, araç tedarik edecek, üretimini artıracak ve maliyetleri düşürecek. Anlaşma kapsamında, Xpeng, önümüzdeki yıl Mona isimli yeni bir marka altında, 20 bin dolarlık A segment bir modeli piyasaya sürecek.

DİDİ XPENG’TE HİSSE SAHİBİ OLACAK

Didi de yaptığı açıklamada, iki şirketin pazarlama, finans ve sigorta hizmetleri de dahil olmak üzere bir dizi alanda stratejik iş birliği yapacağını kaydetti. Anlaşma ile Didi Xpeng'in yüzde 3.25'ini sahip olacak. Eğer hedefler tutturulursa, Didi'nin hisse oranı yüzde 5.26'ya yükselecek.

Diğer olası iş birliği alanları arasında ise şarj etme, robotaksi ve uluslararası pazarın ortaklaşa geliştirilmesi yer alıyor. 

EV ENDÜSTRİSİNDE REKABET YOĞUNLAŞTI

Didi, 2025 yılına kadar hizmete sunmayı planladığı robotaksiyi geliştirmek için Çinli otomobil üreticileriyle birlikte çalışıyor. Çin'in EV endüstrisindeki yavaşlayan talep ve aşırı üretim kapasitesi rekabeti yoğunlaştırdı ve Didi gibi nispeten yeni girişimlerin pazara girmesini zorlaştırdı.

Ayrıca XPeng, ilk yarıda yaklaşık 41.000 EV sattı ve bu, Çin'deki elektrikli araç satışlarının yaklaşık %2'sini oluşturuyor. Buna karşılık, rakipleri BYD ve Tesla sırasıyla 550.000 ve 294.000 EV satışı gerçekleştirdi.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler