1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Çinli PV’ciler yüzde 22 daha ucuza üretiyor

Çinli PV’ciler yüzde 22 daha ucuza üretiyor

Çinli fotovoltaik (PV) güneş paneli üreticilerinin, Avrupa ülkelerindeki rakiplerine göre yüzde 22 daha düşük maliyetle üretim yaptığı belirlendi.

Çinli PV’ciler yüzde 22 daha ucuza üretiyor

Enerji Günlüğü - Çinli fotovoltaik (PV) güneş paneli üreticilerinin, Avrupa ülkelerindeki rakiplerine göre yüzde 22 daha düşük maliyetle üretim yaptığı hesaplandı. 

Avrupa Birliği ülkelerindeki fotovoltaik panel üreticilerinin, Çinli şirketlere karşı neden ayakta kalmakta zorlandığı genel olarak biliniyor. Ancak bugüne kadar Çinli fotovoltaik üreticilerinin gerçek üretim maliyetleri konusunda net bilgilere ulaşmak imkansızdı. 

IHS tarafından yayınlanan bir raporda ilk kez, aralarında Çinli markaların da bulunduğu dünyanın önde gelen 9 PV üreticisin üretim maliyetlerine ilişkin karşılaştırmalı bilgiler yer aldı. Bu markalar arasında Avrupa ve Japonya tarafından Solarworld, Kyocera ve Sharp yer aldı. Rapordaki Çinli firmalar ise Trina Solar, Canadian Solar, Ja Solar ve Jinko Solar’dan oluştu. Son grup ise Malezya ve Singapur’da üretim yapan REC ve Hanwha Q-Cells.

Çinli fotovoltaik panel üreticilerinin maliyetleri 47 $cent/Watt olarak belirlenirken, diğer Asyalı üreticilerin üretim maliyeti 54 $cent/Watt olarak kaydedildi. Alman ve Japon üreticilerin maliyeti ise 60 $cent/kWh. Bu maliyetlerin içinde AR-GE, satış ve kar marjıları yok. 

Bu hesaplar IHS’nin başka bir raporunda yer alan, küresel pazardaki ortalama fotovoltaik panel satış fiyatı olan 60 $cent/Watt rakamıyla uyumlu sayılıyor. Geçtiğimiz yıl bu konuda benzeri bir maliyet analizi yapan PV Magazine’in yaptığı çalışmasında ise ortalama maliyetler 45 €cent/Watt olarak belirlenmişti. Bu değer de IHS verileri ile aynı sayılır. 

IHS raporuna göre Çinli üreticilerin Avrupa ülkelerindeki rakiplerinden daha ucuza üretim yapmalarının en önemli nedenlerinden biri ölçek ekonomisi. Yani Çin’deki üretim tesislerinin çok büyük oluşu. 

Çin’de ortalama fabrika üretim kapasitesi 1.430 MW. Bazılarının kapasitesi 3.200 MW’ye kadar çıkabiliyor. Avrupa ve Japonya’da ise ortalama rakam 355 MW ve en büyük fabrika Solarworld’ün 650 MW büyüklüğündeki tesisi. 

İkinci bir neden ise Çinlilerin daha ucuza üretebilmek için yerel ucuz tedarikçilerle çalışması. 

Önceki ve Sonraki Haberler