1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Çinli şirket Afganistan’da petrol arayacak

Çinli şirket Afganistan’da petrol arayacak

Afganistan'ın iktidardaki Taliban geçici hükümeti, ilk uluslararası anlaşmasını petrol alanında Çinli CAPEIC şirketi ile imzaladı. Anlaşma ile Afganistan'da petrol arama ve çıkarma çalışmaları yürütülecek.

Çinli şirket Afganistan’da petrol arayacak

Enerji Günlüğü - Afganistan’da Taliban geçici hükümeti ile Çinli Xinjiang Orta Asya Petrol ve Gaz Şirketi (CAPEIC) Afganistan’ın Kuzeyindeki Amu Nehri çevresinde petrol arama ve çıkarma çalışmaları yürütecek. 

Afganistan'ın iktidardaki Taliban geçici hükümeti, ülkenin Kuzeyindeki petrol rezervlerini çıkarmak ve geliştirmek için Çinli petrol şirketi Xinjiang Orta Asya Petrol ve Gaz Şirketi (CAPEIC) ile ilk uluslararası anlaşmasını imzaladı. 25 yıllık anlaşma kapsamında Afganistan'ın Kuzeyindeki Amu Nehri çevresinde, Cüzcan, Faryab ve Ser-i Pol vilayetlerinde toplamda 4 bin 500 kilometre karelik alanda petrol arama ve çıkarma çalışmaları yürütülecek. Günlük 20 bin ton petrol çıkarılması planlanan çalışmalarda 3 bin Afgan'a iş imkanı sağlanacak.

Çinli CAPEIC ilk sene 150 milyon dolar, ilk 3 yılda ise toplamda 540 milyon dolar yatırım yapacak. Çinli şirketin 1 sene içerisinde yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde sözleşme kendiliğinden iptal olacak. Taliban hükümeti projeden ilk önce yüzde 20 pay alacak ve zamanla payı yüzde 75'e yükselecek.

 

Önceki ve Sonraki Haberler