1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Çinliler Türkiye`de güneş hücresi ve paneli üretiyor

Çinliler Türkiye`de güneş hücresi ve paneli üretiyor

Enerji Günlüğü - Çinli güneş hücresi ve paneli üreticisi China Sunergy Co, Ltd (Nasdaq: CSUN), Seul Enerji Yatırım A.Ş. ile birlikte İstanbul Tuzla’da...

Çinliler Türkiye`de güneş hücresi ve paneli üretiyor

Enerji Günlüğü - Çinli güneş hücresi ve paneli üreticisi China Sunergy Co, Ltd (Nasdaq: CSUN), Seul Enerji Yatırım A.Ş. ile birlikte İstanbul Tuzla’da üretime başlıyor.
Şirket'ten yapılan duyuruya göre şirketler Türkiye’de güneş hücresi ve güneş panelleri üretmek ve güneş enerjisi projelerine yatırım yapmak üzere “CSUN Eurasia” ismi altında 3 farklı ortaklık anlaşmasını Eylül ayında imzalamıştı. İlk 150 MW’lık güneş paneli üretim hattı kuruldu ve tesis Ocak 2013'te güneş paneli üretimine başlayacak.

ÜRETİMDE KADEMELİ ARTIŞ
Halen kurulum aşamasındaki 100 MW’lık güneş hücresi üretim tesisi Mart ayında devreye girecek. 200 MW’lık ilave üretim hatları ise 2013'ün ilk çeyreğinde kurulacak ve Haziran ayına kadar güneş enerjisi pazarının durumuna göre kademeli olarak üretime alınacak.
Şirketten yapılan açıklamada, Tuzla'daki üretim tesisi CSUN’ın global stratejilerinin önemli bir adımı olarak nitelendirildi. Tesisin Avrupa ve Asya kıtalarının kesişim noktası olan İstanbul’da kurulduğuna dikkat çekildi.

ABD'YE DE İHRACAT YAPACAK
Tuzla İstanbul Ticaret ve Endüstri Serbest Bölgesi’nde 22.000m2’lik kapalı alanda yer alan fabrikanın ilave yatırımlarla birlikte 1200’den fazla kişiye istihdam sağlayacağı kaydedildi.
CSUN'un açıklamaya göre Tuzla'daki yatırım CSUN’ın Çin’den sonraki en büyük ikinci üretim tesisi konumunda. Bu tesis CSUN’ın sadece Avrupa’daki değil, Amerika’daki müşterilerine de ürün tedarik edecek.

AKFEL'LE YOLLAR AYRILDI
2012 Temmuz ayında, China Sunergy olarak Akfel Group ile Türkiye’de üretim konusunda mutabakat anlaşması imzalandığı açıklanmıştı ancak Akfel Grup ve China Sunergy (CSUN) arasındaki yatırım görüşmeleri askıya alındı. Taraflar birlikte güneş enerjisinden elektrik üretim projelerindeki fırsatları değerlendirecek.

HEDEF CİDDİ BİR PAZAR PAYI
China Sunergy’nin CEO’su Stephen Cai “Türkiye’de tesislerimizin üretime hazır olmasından dolayı oldukça mutluyuz. Türkiye’de yerli malı güneş hücreleri ve paneller kullanıldığı zaman güneş enerjisi projelerindeki alım tarife oranları yükselmekte. O sebeple güçlü yerel ortağımız Seul Enerji ile yaptığımız birliktelik sonucunda bölgede önemli bir pazar payına sahip olmayı hedefliyoruz" dedi.

TÜRKİYE DİNAMO ÜLKE
SEUL Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Çağrı Seymen de Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelinin yadsınamaz seviyede bulunduğunu belirterek "Türkiye, yenilenebilir enerji yatırımlarında bölgedeki dinamo ülke olmaya adaydır" dedi. Güneş enerjisi yatırımlarıyla enerjideki dışa bağımlılığın azalacağını belirten Seymen, "China Sunergy ile birlikte bu coğrafyada hem üretim hem de güneş projelerinde önemli ve başarılı bir oyuncu olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

YEREL KAYNAKLARLA REKABET GÜCÜ
China Sunergy CEO’su Stephen Cai, güneş enerjisi endüstrisinin halen tüm dünyada bir takım sorunlarla karşılaşsa da geleceğe yönelik olarak önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Üretimde Türkiye’deki yerel kaynakları kullanarak rakiplerine karşı maliyet avantajı oluşturacaklarını anlatan Cai, şunları söyledi: "Üretim tesislerimize Türkiye’yi de katmak, global tedarik zincirimizi geliştirmeye, Amerika, Avrupa veya herhangi bir bölgeden gelebilecek Çin ürünlerine karşı anti-damping uygulamalarından etkilenmemizi önleyecektir. Şirketimizin gelecekteki gelişmeler için yatırımcılarımızın çıkarlarını koruma açısından çok iyi konumlandığımızdan eminiz."

Geçtiğimiz günlerde Gaziantep'te SolarTurk şirketi de yerli güneş paneli üretimine başlamıştı.

"SolarTurk güneş paneli üretimine başladı" haberi için TIKLAYINIZ... 

 

Önceki ve Sonraki Haberler