1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Çipras: Türk Akımı Yunanistan`da kulağa hoş gelmiyor

Çipras: Türk Akımı Yunanistan`da kulağa hoş gelmiyor

Enerji Günlüğü - Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türk Akımı isminin Yunanistan'da kulağa hoş gelmediğini ama projenin iki ülkenin ilişkilerine...

Çipras: Türk Akımı Yunanistan`da kulağa hoş gelmiyor

Enerji Günlüğü - Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türk Akımı isminin Yunanistan'da kulağa hoş gelmediğini ama projenin iki ülkenin ilişkilerine katkı sağlayacağını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmesi sonrası ortak basın toplantısında konuşan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, "Türk Akımı doğalgaz boru hattı ismi Yunanistan'da kulağa hoş gelmiyor. Ancak projenin Yunanistan ve Türkiye arasında ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağını düşünüyorum." dedi.

AB YASALARI İLE UYUMLU HAREKET ETMELİYİZ

Türkiye sınırından Yunanistan'a uzanacak doğalgaz boru hattının hem Yunanistan enerji ihtiyacını karşılayacağını, hem de Avrupa'nın enerji güvenliğini artıracağını kaydeden Çipras, proje konusunda Yunanistan ve Avrupa Birliği yasaları ile uygun hareket etmek zorunda olduklarını hatırlattı.

PROJE YUNANİSTAN'IN JEOPOLİTİK STATÜSÜNÜ ARTIRACAK

Türk Akımı'nın Yunanistan açısından önemli bir fırsat olacağını belirten Putin ise, Yunanistan'ın projeye katılıp katılmayacağı ile ilgili kararın kendilerine ait olduğunu belirtti. Rusya Devlet Başkanı Putin, söz konusu proje ile Yunanistan'ın jeopolitik statüsünün artacağını, Avrupa'nın güneyi ve merkezi için transit ülkeye dönüşeceğini ve yıllık yüz milyonlarca avro kazanacağını ifade etti.

YUNANİSTAN'A ÖN ÖDEME İDDİASI

Öte yandan bir Yunan yetkili Yunanistan'ın Türk Akım doğal gaz boru hattı projesine katılımının, Rusya'dan Yunanistan'a para akışı sağlayabileceğini söyledi.

Yunan yetkili, Rusya'nın Yunanistan'ın Türk Akım üzerinden Avrupa'ya satılacak gazdan elde edeceği karın bir kısmını ön ödeme olarak vermeyi değerlendirdiğini ileri sürdü.

Yetkili, Türk Akım boru hattı devreye alındıktan sonra Yunanistan'ın bu ön ödemeyi Rusya'ya geri verebileceğini ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler