1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Citigroup petrol talebi artış tahminini yükseltti

Citigroup petrol talebi artış tahminini yükseltti

Amerikan finans kuruluşu Citigroup’a göre petrol fiyatının 90 doların üzerine çıkması için aşırı hava olayları gibi "beklenmedik bir olay" gerekli.

Citigroup petrol talebi artış tahminini yükseltti

Enerji Günlüğü - Citigroup, küresel petrol talebi büyüme tahminini günde 200 bin varil arttırarak 1,8 milyon varil/güne çıkardı.

ABD'nin en büyük finans kuruluşlarından Citigroup'un küresel emtia araştırma başkanı Ed Morse, petrolde varil fiyatınına 70 doların altına düşmesinin olası görünmediğini belirtirken, fiyatların 90 dolar/varil seviyesinin üzerine çıkması için ise "beklenmedik bir olay" gerektiğini söyledi. 

Bloomberg TV'ye konuşan Morse, Brent ham petrol fiyatlarının birkaç temel faktörden dolayı 70 dolar/varil civarında destek bulduğunu ifade etti. "OPEC+ petrol fiyatlarının bu seviyenin altına düşmesini istemiyor ve fiyatları desteklemek için üretimi azaltma konusunda istekli olduklarını gösterdi" değerlendirmesini yapan Morse, beklentilerinin oluşmasında etkili diğer bir faktörün ise ABD'nin Stratejik Petrol Rezervini 70 dolar civarındaki fiyatlarla doldurma taahhüdü olduğunu vurguladı.  

“90 DOLAR/VARİL OLASI GÖRÜNMÜYOR”

Arzda sıkışıklık dikkate alındığında petrolün 90 doların üzerine çıkmasının olası görünmediğini belirten Morse, ancak aşırı hava olaylarının, kasırgalar da dahil olmak üzere, görünümü değiştirebileceğini ifade etti. 

“AŞIRI ARZIN ETKİSİ SINIRLI OLACAK”

Morse ayrıca, fosil yakıtlara yatırım yapmaya engeller ve talepteki azalmanın piyasada daha fazla volatiliteye neden olduğunu da savundu. Petrol piyasasının arz sıkıntısı ve aşırı arz arasında hareket edeceğini belirten Morse, "Ancak aşırı arz bizi 20 dolara veya negatif fiyatlara kadar düşürecek kadar büyük olmayacak, ve arz sıkıntısı bizi 100 doların üzerine çıkaracak kadar büyük olmayacak, ama bu piyasada volatilite anlamına gelecek" dedi. 

KÜRESEL PETROL TALEBİ BÜYÜME TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ

Öte yandan kuruluş, 2023 yılı küresel petrol talebi büyüme tahminini 1,6 milyon varil/günden 1,8 milyon varil/güne çıkardı. 

Ayrıca, küresel petrol piyasalarında 2023 yılıında petrol arzının 100 bin varil/gün fazla olacağı beklentisini de 100 bin varil/gün açık olarak revize etti. 

Önceki ve Sonraki Haberler