1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Cohen: İsrail gazına en uygun seçenek Mısır ancak Türkiye öne çıkıyor

Cohen: İsrail gazına en uygun seçenek Mısır ancak Türkiye öne çıkıyor

Enerji Günlüğü - İsrail Technion Üniversitesi Öğretim Üyesi Gina Cohen, İsrail gazı için gerçekte en kolay ve ekonomik seçeneğin Mısır olduğunu...

Cohen: İsrail gazına en uygun seçenek Mısır ancak Türkiye öne çıkıyor

Enerji Günlüğü - İsrail Technion Üniversitesi Öğretim Üyesi Gina Cohen, İsrail gazı için gerçekte en kolay ve ekonomik seçeneğin Mısır olduğunu ancak Türkiye'nin öncelikle arz güvenliğini sağlama konusundaki istekliği nedeniyle öne çıktığını söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi'nde gerçekleştirilen "Petrol ve Gaz: Küresel ve Yerel Beklentiler Çalıştayı"nda Doğu Akdeniz Doğalgazı üzerine yoğunlaşan bir sunum yapan İsrail Technion Üniversitesi Öğretim Üyesi Gina Cohen, İsrail'in en temel ve gerçekçi ihracat pazarlarının Türkiye, Ürdün ve Mısır olduğunu söyledi. Cohen, İsrail doğalgazı için yakınlık ve denizin sığlığı gibi nedenlerle gerçekte en kolay ve ekonomik seçeneğin Mısır olduğunu ama Türkiye'nin başta arz güvenliğini sağlama konsunda çok istekli olması ve diğer bazı nedenlerle öne çıktığını söyledi. 

Türkiye'nin öne çıkmasında diğer nedenleri büyük bir doğalgaz tüketicisi olması ve pahalı gaz tüketmesi olarak sıralayan ve bu nedenle Türkiye'nin İsrail gazı için çok önemli bir hedef pazar olduğunu belirten Cohen, Türkiye ile ilişkilerin bir kaç ay önce iyileştirildiğini ifade etti. 

Bununla birlikte Türkiye'nin kömürden yana bir politika izlediğini de hatırlatan Cohen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın hedefinin elektrik üretiminde kömürü daha fazla kullanarak, doğalgazın payını yüzde 30'a indirmek olduğunu kaydetti. Cohen, herşeye rağmen Türkiye'nin iyi bir gaz tüketicisi ve iyi bir müşteri olduğunu belirterek, Türkiye'nin pahalı gaz tükettiğine de dikkat çekti. 

Kendi karasularında (Zohr sahası) büyük bir doğalgaz rezervi keşfi yapan Mısır'ın ise henüz bu sahayı işletemediğini belirten Cohen, ayrıca Mısır'ın uyguladığı ucuz fiyat politikası nedeniyle doğalgaz tüketiminin çok fazla olduğuna da dikkat çekti.

İSRAİL GAZINI SİYASİ BİR SİLAH OLARAK KULLANMIYOR

İsrail'in kaynaklarını satabilecek bir pazar bulamamış olması nedeniyle hızlı bir şekilde ticarileştiremediğini, bu nedenle çalışmaların yavaş ilerlediğini dile getiren Cohen, Leviathan sahasında ilk gazın 2019'un 4'üncü çeyreğinde çıkarılmasının beklendiğini söyledi. 

Doğalgazın petrole göre çok daha karmaşık bir yapıya sahip olduğunu, fiyatlamasının, depolanmasının ve taşınmasının çok daha karmaşık olduğunu ifade eden Cohen, aynı zamanda doğalgaz ve boru hattının çok fazla politize olmuş alanlar olduğunu kaydetti. Yine, doğalgazı LNG formatında taşınmasının da çok önemli olduğunu ve bu alanın da arz güvenliği açısından mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

İsrail gazı üzerinde çok fazla politik baskının bulunduğunu belirten Cohen, İsrail'in gazını politik bir silah olarak kullanmadığı, sadece ekonomik olarak gördüğü iddiasında da bulundu. 

Sabiha KÖTEK - Boğaziçi Üniversitesi/İSTANBUL

Önceki ve Sonraki Haberler